Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti zelene salate
  • 21.11.2020. 14:00

Kako sprečiti pojavu plamenjače ili sive plesni na zelenoj salati?

Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u plasteniku predstavlja osnovnu meru zaštite. Kada su prohladni i oblačni dani smanjiti zalivanje i obavezno provetravati, ističe stručnjak za zaštitu bilja PSSS Kraljevo Branko Galović.

Foto: Julijana El Omari
  • 509
  • 16
  • 0

Zelena salata je povrtarska kultura kratke vegetacije i povće koje se koristi u svežem stanju. Gaji se na otvorenom, a na našem području dominira platenička proizvodnja salate. Jedno od gljivičnih oboljenja koje može da ugrozi proizvodnju je plamenjača, dok se siva trulež redovno javlja u zatvorenom prostoru, a bela trulež u vreme formiranja glavice.

Siva plesan ili siva trulež (Botrytis cinerea) parazitira salatu u svim stadijima razvoja od setve do berbe, a nakon toga i pri transportu i u skladištu. Prvi simptom zaraze je tamna, vodenasta zona u osnovi struka ili lista. Napadnuti delovi biljaka brzo trule i gube tržišnu vrednost, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Branko Galović.

Najčešće bolesti zelene salate i kako se sa njima izboriti

Regulisanje temperature i vlažnosti vazduha i zemljišta u plasteniku predstavlja osnovnu meru zaštite. Kada su prohladni i oblačni dani smanjiti zalivanje i obavezno provetravati. Obolele biljke odstranjivati da ne bi došlo do širenja zaraze. Kod primene pesticida voditi računa o karenci. Protiv sive truleži koriste se preparati kao što su Switch 62,5 WG, Signum, Atlas i drugi.

Redovno provetravajte, umereno zalivajte

S druge strane, plamenjača (Bremia lactucae) salate javlja se prvo na spoljnim listovima, u vidu svetlozelenih uglastih pega koje brzo nekrotišu. Pojavi i razvoju ove bolesti doprinosi vlaga u zemljištu. Plamenjača salate suzbija se integralnim merama zaštite jer se ona rano koristi za ishranu u svežem stanju, ističe Galović.

Uzgoj salate: Na šta treba obratiti pažnju?

Važno je redovno provetravanje, umereno zalivanje, koristiti ocedno zemljište, manja gustoća useva u redu i između redova, jer to omogućuje bolje prozračivanje. Na početku vegetacije povrtari treba da koriste kontaktne hemikalije, a u vreme intezivnog porasta sistemične fungicide.

Kod poslednjih tretiranja obavezno voditi računa o karenci. Za zaštitu od plamenjače postoje brojni preparati: Bravo 720 SC, Folio Gold 537,5 SC, Antracol WP-70, Mankogal-80, Aliette 80-WP, Quadris i drugi, navodi kraljevački stručnjak za zaštitu bilja.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zaštita zelene salate Bolesti zelene salate Plamenjača zelene salate Siva trulež zelene salate Branko Galović PSSS Kraljevo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...