Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paradajza
  • 02.05.2022. 07:30

Kako sprečiti pojavu belih mrlja na biljkama paradajza?

Mnogo je faktora koji dovode do pojave belih mrlja na biljnom tkivu, a to na kraju može dovesti do propadanja useva.

Foto: Depositphotos/i-am-helen
  • 1.666
  • 47
  • 0

Biljke paradajza su dosta otporne, ali i na njima se javljaju razni simptomi i promene koje prouzrokuju infekcije, štetočine i abiotski faktori. Često na listovima zapažamo bele mrlje koje mogu biti veće i manje ili bela površina može prekrivati celi list, biljku. One se šire i prelaze na stablo, cvetove i plodove.

Uzročnici ove pojave mogu biti razni. Kako bi mogli delovati neophodno je da znamo razlog njihovog nastanka.

Zašto se formiraju bele mrlje?

Promene se prvo uočavaju na listovima, a uzroci mogu biti različiti. Kako bi sprečili njihovu pojavu, biljke ne smeju da budu posađene pregusto, osvetljenje treba da je odgovarajuće, kao i ishrana hranjivim materijama, vlažnost supstrata i vazduha.

Sunce je najčešći uzrok pojave belih mrlja. Mlade biljke paradajza se uzgajaju u zatvorenom prostoru i pre iznošenja napolje i sadnje na otvorenom neophodno ih je postepeno privikavati na spoljašne uslove, posebno na sunčeve zrake.

Oprez sa rasadom na prozorskoj dasci (Foto: Depositphoto/Far700)

One na listovima prouzrokuju ožegotine u vidu belih mrlja. Ovako oštećene biljke, odnosno listovi, venu, gube turgor i ugibaju. Što su biljke manje, a sunce jače deluje to će i štete biti veće. Amaterski uzgajivači koji rasad uzgajaju na prozorskim daskama često mogu da vide ove mrlje. Usled prolaska sunčevih zraka kroz staklo nastaju ožegotine. Jedini način da se spreči njihova pojava je da se rasad postepeno privikava, kali, na spoljašne uslove.

Kada krenuti sa kaljenjem rasada i navikavanjem na uslove otvorenog polja?

Ožegotine mogu da nastanu i kao posledica zalivanja kada se biljka kvasi. Kapi vode prelamaju svetlost što rezultira oštećenjima.

Ukazuju i na nedostatke mikroelemenata

Problem nedovoljne snabdevenosti biljnim hranivima, posebno mikroelementima, može biti uzrok. Veoma često bele mrlje na listovima ukazuju na nedostatak bora ili gvožđa. Ako se javlja bledilo vrhova biljaka to nam govori da biljka nema dovoljno azota.

Različita oboljenja, izazvana gljivicama, bakterijama i virusima, mogu dovesti do stvaranja svetlih promena na tkivu listova i stabala, cvetu ili plodu. Pepelnica, mozaik, septorioza su samo neke od bolesti koje dovode do posvetljavanja i formiranja mrlja koje se šire, mogu zahvatiti celu biljku i izazvati njeno propadanje.

Više je faktora koji mogu da utiču na promene na listu (Foto: Depositphotos/Vox19)

Prirodna sredstava

Neophodno je preduzeti sve preventivne mere i jačanje imuniteta kako bi sprečili pojavu oboljenja. Biljke moraju pre sadnje biti prilagođene spoljnim uslovima, snabdevene dovoljnim količinama vode i biljnih hraniva i tretirane raznim preparatima koji će dodatno poboljšati njihov imunitet. Od prirodnih sredstava koriste se rastvor mleka i sode bikarbone, preparat od apte (abdovine), koprive ili belog luka, rastvor joda ili pepela.

U pet litara vode doda se 18 do 20 kapi joda i time se obavlja preventivno tretiranje. Ovo je jedno od pomoćnih sredstava i sa njegovom upotrebom ne treba preterivati.

Rastvor pepela se priprema tako što se 0,5 kg prosejanog drvenog pepela rastvori u pet litara vode i ostavi dva do četiri dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Posle se procedi i tretiraju biljke. Napravite testno tretiranje, jer su neke sorte osetljive i moraćete dodatno da razblažite rastvor vodom. U suprotnom će se pojaviti opekotine na listovima.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Simptomi na listu Zaštita paradajza Prirodna sredstva Beli list Preventivne mere


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.