Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukova buba
  • 18.07.2019. 08:00

Kako se rešiti lukove bube?

Po izlasku iz jaja, larve se hrane lišćem, pri čemu najčešće ostavljaju epidermis lista. Larve su smeđo-žute boje sa crnom glavom i prekrivene su sopstvenim izmetom. Veoma su proždrljive.

Foto: Depositphotos/coboflupi
  • 749
  • 16
  • 0

Lukova buba Lilioceris merdigera (L.) periodično se pojavljuje kao štetočina na belom luku i praziluku, ali do sada nisu zabeležene ekonomski značajne štete. Domaćini ove štetočine su biljke roda Allium, Lilium, Polygonatum i Convallaria.

Lukova buba oštećuje luk tako što grize list. Štetu prave i odrasli oblici i larve, ali štetniji je stadijum larve. Odrasle bube su crvene boje, dužine od šest do osam milimetara, sa tačkastim udubljenjima. Prema podacima iz literature ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava kao imago (odrasla buba) u zemljištu. U proleće izlaze iz zemljišta i hrane se lišćem luka i drugih biljaka.

U periodu od aprila do početka juna, ženka polaže jajašca na naličje lista. Jaja su narandžasto - crvene boje, veličine jednog milimetra. Najčešće su položena u grupicama od dva do deset jajašaca. Jedna ženka može položiti do 250 jaja.

Kako isplesti venac belog luka

Po izlasku iz jaja, larve se hrane lišćem, pri čemu najčešće ostavljaju epidermis lista. Larve su smeđe - žute boje sa crnom glavom i prekrivene su sopstvenim izmetom. Veoma su proždrljive. Po završetku razvoja, larve se spuštaju na zemljište gde se učaure. Nakon što se učaure, izlazi imago, koji se kratko vreme hrani i krajem leta odlazi na prezimljavanje.

Preporuka je da se mehanički uklanjaju listovi luka sa jajašcima i larvama. Dozvoljeno je hemijsko suzbijanje ove štetočine sa insekticidom Decis 2,5 EC.

Autor: Suzana Slovic, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Lukova buba Gajenje luka Gajenje belog luka Štetočina