Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari napadaju
  • 20.12.2022. 07:30

Kako oterati glodare iz plastenika?

Miševi, pacovi i voluharice traže hranu, vodu, bezbedno i toplo sklonište, a pri tome nanose štetu i sve zaprljaju urinom i fekalijama.

Foto: Depositphoto/basel101658/CreatuveNature
  • 322
  • 39
  • 0

Ovo je vreme kada možemo otkriti prisustvo glodara u plastenicima koji im predstavljaju idealno sklonište. To se pre svega odnosi na miševe, pacove i voluharice. Oni mogu izazvati velike štete. Hrane se semenom, zimskim, ali i uskladištenim povrćem kao što je ukopani celer, razne repe, drugo korenasto povrće ili čak uskladištene voćne sadnice, a grizu i opremu.

Ako ne uklonimo ostatke biljaka, biljni otpad, kontejnere od stiropora, saksije, creva za navodnjavanje, velika je mogućnost da ćemo imati problema s glodarima. Njihov broj se u takvim uslovima brzo povećava. Osim što prostor koriste kao sklonište, tu se razmnožavaju, hrane, kriju, a sve zaprljaju svojim urinom i fekalijama. Mogu biti prenosioci bolesti koje se šire preko povrća kojeg uzgajamo i konzumiramo.

Još jedan bitan faktor je da im je stalno dostupna voda za piće.

Najbolje je sprečiti njihov ulazak

Kako bi imali što manje glavobolje, najbolje je da sprečimo ulazak glodara. Borba protiv njih započinje još u jesen kada uklanjamo letnje useve koji su završili vegetaciju. Ako nemamo nameru da tokom zime uzgajamo povrće, potrebno je unutrašnjost dobro očistiti od biljnih ostataka. Takođe, treba zatvoriti dovode vode, skloniti creva za navodnjavanje. Što je plastenik čistiji i uredniji, to manje privlači štetočine.

Okolinu objekta održavajte i uklanjajte sve nepotrebne stvari. Korov i biljni pokrivač treba redovno kositi, žbunovi se orezuju. Što je područje zapuštenije, to će biti privlačnije.

Plastenik im je idealno mesto za prezimiti (foto: Depositphoto/MegaVolt)

Mere suzbijanja

U toku zime obavlja se proveravanje na prisustvo glodara. Miševima i pacovima neće odgovarati repelenti jakog mirisa. Povrtari često ostavljaju kuglice vate namočene tečnostima koje imaju jak miris, kao što su terpentin, katran. Od biljnih vrsta biće nam od koristi menta, obični vratić, pelin, žalfija. Njihova eterična ulja nakapamo na kuglice vate ili na krpe, a možemo obesiti i suve buketiće. Potrebno je redovno obnavljati kuglice natopljene uljima. Neće im odgovarati zapaljena vuna ili perje, kao i njihov pepeo. Mačke i psi već svojim mirisom odbijaju glodare. Postavljaju se i kuglice njihove dlake. Poželjno je da stolovi za rasad imaju metalne noge što sprečava penjanje i nanošenje štete.

Kako pripremiti plastenik za prolećnu setvu?

Za hvatanje malog broja štetočina mogu da nam pomognu mišolovke i razne zamke. Potrebno je da vidimo kuda se najčešće kreću, da li dolaze iz spoljne sredine ili su se već naselili. Koriste se zvučni repelenti koji ispuštaju neprijatne zvukove koje samo glodari čuju. Uništavajte pronađen gnezda.

Upotreba toksičnih mamaca je problematična, jer mogu zatrovati zemljište u kojem ćemo uzgajati povrće. Često se koriste pomešano pšenično brašno i gips, odnosno kreč.

Na mestima ulaska postavljaju se biljke koje bockaju i tako sprečavaju ulazak. Najbolje su se pokazale grančice ruže, kupine i čičak.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Glodari Miševi Pacovi Miševi u plasteniku


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB