Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Venac belog luka
  • 09.07.2019. 18:00

Kako isplesti venac belog luka

Venac belog luka je vrlo atraktivan, ali i praktičan. Lako ga je isplesti.

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 5.354
  • 64
  • 0

Venac belog luka pravi je ukras svakog doma. Osim što izgleda atraktivno, luk ispleten u venac je praktično koristan, samo odvojite glavicu kada vam treba. Pored toga, luk u vencu će imati vazduha pa neće biti podložan truljenju

Beli luk se može vaditi već sada, ipak u mojoj porodici vadio se uvek oko 26. jula. 

Prvo prosušiti i očistiti

Nakon što se izvadi iz zemlje, ostavi da se prosuši na otvorenom, u hladu. Nikako ne na direktnom suncu. 

Kada se prosušio, glavice očistite od zemlje i gornjih ljusaka. Ipak, nemojte guliti ljuske silom, samo ono što opadne u rukama. 

Takođe odrežite i korenčiće, ali ne preblizu glavici, tek toliko da izgledaju urednije. 

Kako bi lakše ispleli pletenicu, lišće možete potopiti u vodi, ali pazite da se ne skvase i lukovice. Ostavite ih u vodi 15 minuta do pola sata. 

Neka pletenje započne

Za početak pletenja izaberite tri najveće glavice koje imaju najduže lišće. Položite ih na ravnu površinu, jednu do druge. Listovi druge dve glavice trebaju biti ispresecani jedan preko drugog kako bi se formirao "X" iznad središnje glavice. Da bi čvršće stajale dok pletete, možete lišće učvrstiti gumicom

Beli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i obolenja

Počnite dodavati druge glavice. Četvrtu postavite preko postojećeg snopa tako da se podudara sa središnjom glavicom. I nju učvrstite gumicom. Sledeću glavicu postavite ispod desne te počnite plesti kao običnu pletenicu, desni snop preko srednjeg, nakon toga ispod srednje glavice dodajte još jednu koju ćete uplesti skupa s levim snopom. Kod svakog idućeg prebacivanja snopa, dodajte jednu lukovicu. 

Nakon što ste potrošili sve glavice (zavisno od koga koliko velike pletenice želite), ispletite lišće u pletenici do kraja, zavežite i obesite na prozračno i senovito mesto, bez direktnog uticaja sunca. 

Zeleno lišće ostavite da se prosuši

Ako ćete beli luk izvaditi dok mu je lišće još zeleno, vežite ga u snopove i pričekajte da se osuši, što može trajati dve nedelje do mesec dana. Ako ga nećete plesti u pletenicu, nemojte uklanjati lišće sve dok se samo ne osuši i dok glavice ne dobiju još koji sloj ljusaka. Naime, glavice dobijaju još energije od zelene mase i tako će se bolje i duže čuvati. 

Proizvođači belog luka bi svakako trebalo svoj luk da ispletu u vence težine jednog kilograma jer će ga kupci tako draže kupiti. Takođe, pletenje luka se može kombinovati sa začinskim biljem (grančice žalfije, lavande, lovora) što će venac učiniti još atraktivnijim. Osim pletenice, možete praviti i buketiće u kombinaciji sa suvim cvećem ili male venčiće u obliku cvetića i sl. 

Jedan od načina pletenja možete pogledati u videu ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Venac Beli luk Pletenje belog luka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)