Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PlantOn
  • 24.11.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kako do vrta na daljinu i domaćeg povrća? Dvojica Osječana osmislila su PlantOn

Iza projekta koji spaja kupce i proizvođače odnosno OPG-ima donosi stabilan prihod, a kupcima zdrav, domaći proizvod, stoje prijatelji Goran Markovanović i Mario Salai. 

Foto: Goran Markovanović
  • 3.751
  • 343
  • 2

Malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pruža siguran i pristojan život, a kupcima kvalitetno i zdravo povrće. Najkraći je to opis projekta i aplikacije PlantOn koju su osmislila dvojica prijatelja, Osječani Goran Markovanović i Mario Salai

"Aplikacija otvara nove prilike za zapošljavanje lokalnih poljoprivrednika, a bolji nadzor kvalitete i planiranje količine proizvoda smanjuje rizik od prevelike, nepotrebne proizvodnje i bacanja hrane", objašnjava Goran sustav koji, pojednostavljeno, svakome nudi priliku za posjedovanje "vlastitog" udaljenog vrta kojega će zakupiti od OPG-a. 

Ukratko, korisnik zakupi vrt, napredak povrća prati putem aplikacije, a na kućnu adresu dobiva zdrave, lokalno uzgojene namirnice. Dakle, nema bojazni oko zemlje porijekla i načina uzgoja. Proizvođač s druge strane više ne mora tražiti kupce za svoje proizvode jer već pri sadnji zna da je čitav urod prodan.

Višestruke koristi projekta 

Ujedno, pojašnjavaju kreatori, postajući dio ove obitelji, kupci i proizvođači pomažu oživjeti ruralne dijelove lijepe naše.

"Sustav omogućava da se prihod zadrži u rukama malih ljudi, čime će se zadržati kupovna moć i poboljšati ekonomija ruralnih dijelova Hrvatske", ističu navodeći da kroz sustav direktno utječemo i na način uzgoja što znači smanjenje korištenja štetnih pesticida i očuvanje kako okoliša, tako i zdravlja. 

Mario Salai i Goran Markovanović autori projekta i aplikacije i OPG-ovac Tomislav Kolar (s lijeva na desno)

Uplata usluge obuhvaća sve troškove održavanja vrta, a ono najvažnije, dostava svježeg povrća iz slavonskih i baranjskih vrtova moguća je u sve dijelove Hrvatske.

U ponudi tri paketa

Kada je u pitanju PlantOn moguće je odabrati jedan od tri paketa, ovisno o potrebama - obiteljski (osam vrsta povrća), prilagođeni (kupac sam odabire kulture) ili pak poslovni namijenjen samo velikim površinama uz uzgoj kultura po izboru.

Dok su prva dva zanimljiva privatnim korisnicima, treći paket pogodan je za poslovne subjekte, kao što su restorani i hoteli.

"Ako je jednoj osobi vrt prevelik za najam, može se udružiti s prijateljima i podijeliti troškove", ističu dodatne pogodnosti napominjujući kako je u obiteljskom paketu proizvođač dužan na jednoj parceli uzgajati osam vrsta kultura, no autori projekta potiču proizvođače da nakon branja posade i dodatne vrste povrća, kako bi kupac bio zadovoljan i nastavio koristiti uslugu.  

Osim uzgoja povrća, aplikacija nudi i sezonske nutricionističke savjete i recepte.

"PlantOn je budućnost na kojoj će se bazirati poljoprivredna proizvodnja i razvoj novih tehnologija", poručuju dvojica prijatelja. 

Više o aplikaciji pogledajte u videu Gorana Markovanovića: 


Fotoprilog


Tagovi

Aplikacija PlantOn Goran Markovanović Mario Salai OPG Najam vrta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.