Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 13.04.2020. 18:00

Kada sejati kupus za berbu tokom cele godine?

U baštama mogu da se kombinuju rane, kasne i zimske sorte, kako biste imali sveže glavice tokom cele godine.

Foto: JumpStory
  • 413
  • 9
  • 0

Kupus je biljka iz porodice kupusnjača koja se kod nas često uzgaja. Dobro uspeva u prohladnim i vlažnim podnebljima, a optimalne temperature za rast su oko 17°C.

Visoke temperature nepovoljno deluju na rast i razvoj glavice, pogotovo ako su praćene sušom. Prema svetlosti ima umerene zahteve, ali ne podnosi jače zasenjivanje, naročito u fazi presađivanja, savijanja listova i rasta glavica. Treba naglasiti da ima velike potrebe za vodom, pogotovo u vreme formiranja glavica.

Za ranu proizvodnju pogoduju peskovita, a za kasniju teža i plodnija zemljišta

Najbolje uspeva na dubokim, plodnim zemljištima slabo kisele do neutralne reakcije. Za ranu proizvodnju pogoduju mu lakša, topla i peskovita tla, a za kasnu teža i plodnija koja bolje zadržavaju vlagu.

Na istu površinu trebalo bi da dođe tek nakon tri godine, a dobri predusevi su lucerka, paradajz, krompir, grašak, ječam i pšenica. On je odličan predusev za većinu povrtarskih kultura, jer ostavlja zemlju nezakorovljenu i propusnu. Prethodna kultura nikako ne bi trebalo da bude šećerna repa, cvekla, spanać ili iz porodice kupusnjača.

Vreme je za sadnju kasnog kupusa

Uzgaja se iz rasada ili direktnom setvom koja mora biti pažljivo obavljena. Tradicionalno je najvažnije jesensko povrće za kiseljenje i za tu svrhu seje se na otvorenom u aprilu, a presađuje u junu. U vrtovima se mogu kombinovati i rane, kasne te zimske sorte iako se letnji i jesenski kupus mogu sejati jedan za dugim koristeći rane i kasne sorte.

Kiseli kupus u tegli - kako ga pripremiti i čuvati

Berite kupus cele godine

U hladnijim područjima rane sorte seju se u grejane prostore u februaru, a presađuju na otvoreno nakon 30-ak dana, kada se razvije prvih tri do pet listova. Glavice se beru u maju i junu. Rane sorte se mogu ponovno sejati i u junu, pa presaditi u julu za berbu u avgustu i septembru.

Za kiseljenje su najbolje kasne sorte i one se seju na otvorenom banku u aprilu, presađuju u junu i beru u julu i oktobru. Za jesensku i zimsku berbu se seje u maju i junu, presađuje u sledeća dva meseca u plastenik ili na otvoreni banak gde ih u listopadu treba zaštiti agrotekstilom.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Za porodični povrtnjak dobar je i uzgoj bez presađivanja. Na bankove u aprilu posejete seme, pa kad biljke dosegnu tri do pet listova počnite da ih berete kao prolećno zeleno povrće koje možete dodavati supama, varivima i slično. Do vremena kada počnu da se formiraju glavice, stabljike na bankovima treba da budu proređene.

Razmak setve zavisi od sorte, plodnosti i vlažnosti tla

Gustoća presađivanja zavsi od sorte, plodnosti i vlažnosti tla. Kod bankova, radi ručnog okopavanje preporučuje se razmak za rane sorte 40 cm, za srednje 50 cm i za kasne 80 cm. Razmak u redu može biti od 30 do 80 cm, zavisno od krupnoće biljke.

Biljke iz rasada sade se do prvog razvijenog lista i odmah moraju da se zaliju. Od nege presađenog kupusa obavezna su dva do tri okopavanja, jer se pri tome biljke malo zagrnu zemljom, što dovodi do boljeg stvaranja adventivnih žila. Poželjno je i prihranjivanje nekoliko puta tokom vegetacije.

Uzgoj kineskog kupusa

Berba se obavlja odsecanjem glavice iznad prve etaže donjeg lišća. Rani kupus se bere dva do tri puta, a kasni obavezno treba da se bere pre jakih mrazeva i temperature od -5°C. Ako za vreme berbe nastanu niske temperature, tada treba pričekati povoljnije vreme.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgoj kupusa Berba kupusa Setva kupusa Sadnja kupusa Presađivanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.