Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenji spanać
  • 12.09.2020. 07:30

Jesenji spanać: Pripremite zemljište i ne zaboravite na navodnjavanje

Jesenji ili prezimljavajući spanać seje se sredinom oktobra, a bere se od kraja aprila sledeće godine.

Foto: JumpStory
  • 308
  • 6
  • 0

Među povrtarskim kulturama koje se uzgajaju i tokom kasne jeseni i zime, važno mesto zauzima spanać (Spinaceaoleracea), jednogodišnja biljka koja spada u najstarije uzgajano povrće. Pretpostavlja se da je poreklom sa srednjeg Istoka, najverovatnije iz Persije, gde su ga konzumirali u velikim količinama. Na naša područja seme su doneli Turci u XVI i XVII veku. 

Sorte tamnije boje s visokim udelom suve materije pogodnije su za industrijsku preradu jer obično imaju duže vreme uzgoja i produktivnije su. Za jesenje i zimsko klijanje, kako bi se sezona produžila, seju se i sorte kraće vegetacije. One su nešto svetlije i sadržaj suve materije im je nešto niži. 

Neizbežno navodnjavanje

U poređenju sa drugim povrćem (paprikom, paradjzom ili krastavcima), nema velike zahteve, a može da se uzgaja na gotovo svakom tipu zemljišta. 

Tolerantan je na hladnoću, u vreme stvaranja lišća optimalna dnevna temperatura je 15-16°C. Takozvani prezimljavajući ili zimski izdržljivi tipovi mogu da podnesu temperature do čak -10°C i to bez značajnih oštećenja.

Prednosti jesenje setve spanaća

S druge strane, kako navodi Agroinform, na više temperature reaguju osetljivije nego na hladnoću. Već iznad 20°C i pod uticajem dugih dana (15-16 sati svetlosti) brzo razvija stabljiku, čineći lišće vlaknastim i nejestivim. Kako bi se to izbeglo, u doba godine sa više sunčanih sati preporučuje se setva sorti koje su prilagođene dugim danima. 

Ono na šta treba posebno obratiti pažnju je da ova biljka zahteva dosta vode. Razlog leži u slabo razvijenom korenovom sistemu koji se uglavnom prostire u površinskom sloju, te ako uzmemo u obzir činjenicu da ima kratku vegetaciju u kojoj mora da formira veliku vegetativnu masu, nameće se zaključak da je navodnjavanje u proizvodnji spanaća neizbežno.

Ne zahteva đubrenje osim na vrlo peskovitim ili glinovitim zemljištima koja su posebno siromašna organskim materijama. Potrebe za hranivima su minimalne, 1-2 dkg/m2 NPK đubriva. Za uspešan uzgoj potrebna su plodna, srednje teška zemljišta, lako propustljiva i dobre strukture. Ne podnosi kisela tla već bogata kalcijumom. Za dobru i stabilnu strukturu zemlje poželjna je neutralna ili slabo kisela reakcija (pH 5,5 – 7,5).

Jesenje sorte seju se početkom oktobra

Zavisno od vremena setve, u našim uslovima uobičajene su rano-prolećna, jesenja i ozima proizvodnja. Letnje sorte mogu da se seju u drugoj polovini avgusta, početkom septembra, a beru se krajem oktobra. Jesenji ili prezimljavajući spanać seje se sredinom oktobra, a bere se od kraja aprila sledeće godine. Prolećni se seje početkom marta, a može da se bere od juna.

Radovi u septembru: Berba, skladištenje, priprema zimnice, a čeka nas i setva

Proizvodi se direktnom setvom semena s tim da se seje u redove na međuredni razmak od 25 do 30 cm, i razmak u redu od tri do pet centimetra. Dubina setve iznosi dva do četiri centimetra, a potrebna količina semena je  tri grama po metru kvadratnom. Posejanu parcelu nakon setve treba obavezno povaljati.

Za plastenike, trebalo bi uzgajati sorte s bržim rastom, a za neposredno pokrivanje agrotekstilom, sorte otporne na niske temperture. Za zimski period uzgoja, treba koristiti one s nežnim lisnim drškama jer se tako smanjuje sadržaj štetnog nitratnog oblika azota.

Berba

Berba počinje kada je razvijeno 10-tak pravih listova. Prvo se beru pojedinačni listovi jer se iz središta lisne rozete stalno razvijaju novi. Pred kraj uzgoja, kada već dolazi do formiranja cvetne stabljike, beru se cele rozete. 

Novozelandski spanać voli toplo vreme i raste do prvih mrazeva

Ovo povrće nije pogodno za duže skladištenje pa ga je odmah nakon berbe potrebno konzumirati ili zamrznuti. 

Mladi listovi mogu da se pripreme i kao salata, samostalno ili u kombinaciji s drugim vrstama, a u poslednje vreme, sa jačanjem svesti o zdravoj ishrani, sve se više koristi u svežem stanju u obliku napitaka, smutija.


Povezana biljna vrsta

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Tagovi

Spanać Setva Jesen Berba Navodnjavanje Zamrzavanje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P