Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crveni luk
  • 15.10.2019. 08:00

Jesenja sadnja crvenog luka

Za uzgoj luka u jesenjoj sadnji treba izabrati duboka, dobro propusna tla laganijeg mehaničkog sastava koja su bogata organskim materijama.

Foto: Deposithphotos/zlaja
  • 2.267
  • 17
  • 0

Crveni luk jedna je od vrsta povrća, koje može da se sadi u jesen, a za berbu dospeva u proleće kao mladi luk, odnosno u leto kao glavice koje ne mogu da se održe duži period, kao onaj koji je posađen u proleće.

Vreme je za sadnju crvenog luka!

Za uzgoj luka u jesenjoj sadnji treba izabrati duboka, dobro propusna tla laganijeg mehaničkog sastava koja su bogata organskim materijama. Teška, za vodu slabo propusna zemljišta, nepovoljna su jer tokom zime zbog slabe dreniranosti na njima može duže ili kraće vreme da stoji voda i tako da uništi usev.

Na istoj površini luk ne bi trebalo uzgajati bar tri godine

Crveni luk osetljiv je na kiselost tla. Preporučuje se zemljište blago kisele do neutralne reakcije pH vrednosti 6 - 7. Obavezno se uzgaja u plodoredu i uglavnom dolazi iza useva koji su đubreni stajskim đubrivom kao što su kupus, paradajz, krastavci i paprika. Na istoj površini luk ne bi trebalo uzgajati bar tri godine.

Osnovna obrada zemljišta za jesenju sadnju luka treba da se obavi odmah nakon skidanja preduseva. Prilikom obrade, u zemlju dodajte organsko đubrivo kao što je glistenjak, humus ili peletirano đubrivo. Ako nemate dovoljno glistenjaka ili humusa da biste "pokrili" čitavo zemljište za luk, stavljajte ga u rovove i direktno u njega sadite luk.

Šta i kako sejati i saditi u jesen?

Optimalno vreme jesenje sadnje luka druga je polovina oktobra. Sadnjom u ovom periodu, do ulaska u zimu biljke će se uspeti da se dobro ukorene i pripreme za prezimljavanje. Preranom sadnjom biljke mogu u zimu ući prerazvijene čime im se sposobnost prezimljavanja jako smanjuje, a kasnom sadnjom nedovoljno će se ukoreniti pa ih zimske golomrazice puno lakše oštećuju.

Na pripremljene gredice glavice luka sade se u redove razmaka 25 - 30 cm. Razmak posađenih lukovica u redu treba da bude od osam do deset centimetara. Sade se po veličini, ujednačene lukovice prečnika 1.5 - 2 cm. Za proizvodnju se koriste neproklijale lukovice, a sadnja se obavlja na dubini od tri do četiri centimetra.

Jednim kilogramom srednje krupnih lukovica moguće je zasaditi površinu 12 - 15 metara kvadratnih.

Najčešći sortimenti 

Od sorti luka žute boje ovojnih listova, jesenjom sadnjom iz lukovica najviše se uzgaja sorta Holandski žuti i hibrid Centurion, od crvenog luka sorta Red baron, a od belog luka, Majski srebrenjak.

Holandski žuti sorta je luka pljosnatih glavica žuto smeđih spoljnih ovojnih listova. Glavice su dosta čvrste sa dobro zatvorenim vrhom. Relativno su krupne sa prosečnom masom 80 - 90 grama. Unutrašnjost glavice je bela i umerene je ljutine.

Centurion F1 je srednje rani hibrid okruglasto pljosnatih lukovica, žutosmeđih ovojnih listova dobre čvrstoće. Unutrašnjost lukovice je žućkastobela, a ukus je blago ljut. Sadržaj suve materije je oko 12%. Dobre je skladišne sposobnosti.

Red baron kasna je sorta ljubičastih ovojnih listova. Lukovice su okruglastog oblika, visine 6 -7 cm i prečnika 7 - 8 cm. Blago ljutog je ukusa, čvrstih ovojnih listova i sadržaja suve materije oko 12%. Pravilno uskladišten, dobro se čuva kroz duži period.

Majski srebrenjak rana je sorta okruglasto pljosnatih glavica prosečne težine oko 50 grama. Glavice su obavijene belim ovojnim listovima. Unutrašnjost glavice je bele boje, a ukus je slatkast. Namenjen je prvenstveno za ranu prolećnu potrošnju u svežem stanju.
 


Tagovi

Jesenja sadnja Crveni luk Sortimenti Kako


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.