Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj spanaća
  • 02.02.2021. 12:00

Jedan od efikasnijih načina berbe spanaća je sa spoljnog dela rozete

Spanać je omiljeno zimsko povrće, a njegovo uzgajanje je lako. Ovo povrće bogato je vitaminima i mineralima. Beru se mlade, cele biljke ili pojedinačni listovi sa spoljnog dela rozete.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 200
  • 39
  • 0

Jedna od omiljenih vrsta povrća koja se uzgaja u hladnijem delu godine je spanać. Ova jednogodišnja povrtna vrsta potiče iz Azije. Veoma često se proizvodi jer je bogata aminokiselinama, vitaminima, mineralima i brojnim korisnim materijama. Odličan je izvor vitamina C, kao i B kompleksa, a takođe je i izuzetno lekovit.

Sa njegovim konzumiranjem treba biti oprezan zbog velikog sadržaja oksalne kiseline. Iz tog razloga nije preporučljivo da ga često i obilno korste bolesnici sa reumatskim tegobama i oni koji imaju bubrežne kamence.

Ne ide stajnjak pre setve

Veoma lako se gaji, ali potrebno je obratiti pažnju na neke njegove zahteve. Ne podnosi teška, glinovita i zabarena zemljišta. Pre setve u tlo ne treba dodavati stajnjak, a tokom vegetacije izbegavati preteranu prihranu azotom zbog nakupljanja nitrata, koji su štetni za zdravlje ljudi.

Za setvu treba odabrati površine na kojima nisu uzgajane srodne vrste, kao što su blitva i cvekla. Proizvodnja na parcelama gde se uzgajao spanać ili srodnici treba izbegavati zbog nagomilavanja štetnih organizama, prouzrokovača oboljenja i jednostranog iznošenja hraniva.

Prednosti jesenje setve spanaća

Vreme od setve do berbe zavisi od termina sejanja. Kada se poseje u jesen taj period je duži i iznosi oko 100 dana. Kraće razdoblje do berbe ima spanać posejan rano u proleće. Zahvaljujući povoljnijem toplotnom režimu, gajenje traje do dva meseca. Uobičajeno je da ono bude oko 45 dana.

Seje se direktno u zemlju, na međuredni razmak od 15 do 20 cm. Bolje ga je posejati nešto gušće i kada nikne, biljčice prorediti na razmak u redu pet centimetra. Izniklo povrće će imati dovoljno prostora da se razvije i formira dobru lisnu rozetu.

Lišće brzo propada - šta uraditi?

Lišće mu gubi nežnost i sočnost kada ostari i kako vreme postaje toplije. Na višim temperaturama brzo počinje formirati cvetonosnu stabljiku i da cveta. Mogu postojati dva termina berbe - branje mladog spanaća, kao i zrelog lišća.

Kod mladog useva oni imaju nežniju strukturu i blaži ukus. Mogu se brati cele biljke ili se prvi listovi beru kada ih spanać razvije četiri do pet.

Najčešće berba započinje kada ima deset dobro razvijenih listova. Beru se pojedinačni, koji se nalaze na spoljnom delu rozete. Na ovaj način će se sačuvati njeno središte i osigurati rast nove lisne mase. Berba se može obavljati dok se ne počne formirati cvetna stabljika. Tada je cela biljka pogodna za branje. Sve zavisi od naših potreba i kakva jela želimo da pripremimo.

Koji spanać uzgajate? Obični, novozelandski ili malabarski

Ubrani listovi spanaća veoma brzo propadaju. Posle berbe oni se dobro operu kako bi se uklonila sva zemlja, kao i oni oštećeni. Sveže, koje nećemo odmah potrošiti, možemo čuvati u frižideru oko deset dana. Najbolje je da ih zamotamo u papirni ubrus i ostavimo u najlon vrećicu. Izbegavati gnječenje jer je lišće osetljivo i lako nastanu mehanička ozleđenja koja ubrzavaju propadanje.

Ukoliko želimo da zamrznnemo spanać, najbolje ga je pre zamrzavanja blanširati.


Tagovi

Uzgoj spanaća Berba spanaća Setva spanaća Lisna rozeta Blanširanje listova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer