Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rasada
  • 19.04.2019. 07:30

Jačanje presadnica i priprema za presađivanje

Biljne presadnice prije presađivanja je potrebno pripremiti kako bi se privikle na uvjete vanjske sredine. S "kaljenjem rasada" počinjemo 10 do 15 dana prije sadnje na stalno mjesto.

Foto: Depositphotos/surkovdimitri
  • 4.304
  • 234
  • 0

Uskoro nam slijedi period sadnje presadnica na otvorenom, a to sa sobom donosi i mnoge rizike. Veliki broj vrtlara i proizvođača se susreo s problemom nekvalitetno pripremljenog rasada koji kada se posadi na otvoreno polje brzo propada. Da bismo to izbjegli, presadnice povrća prije rasađivanja na stalno mjesto na otvorenom polju ili vrtu je potrebno dobro pripremiti. Rasad može izgledati odlično, ali ako nije pravilno pripremljen, naš rad može biti uzaludan.

Biljke nenaviknute na uvjete otvorenog polja kada se posade direktno u vrt zaostaju u razvoju, teže se ukorjenjuju, formiraju manje začetaka cvjetova, manji je prinos. Naglo iznošenje biljaka iz plastenika i sadnja u vrtu može dovesti i do propadanja mladih biljčica. Najčešće se vrtlari susreću sa "spaljenim" rasadom, odnosno mlade biljčice nisu bile pripremljene za Sunce i nastaju ožegotine koje dovode do propadanja presadnica.

Od plastenika do vrta

Rasad toploljubivih kultura, poput paprike i rajčice, klija, niče, raste i razvija se u umjetno stvorenim uvjetima unutar plastenika ili toplih gredica. Mlade biljčice nisu naviknute na uvjete otvorenog prostora i to može biti kobno po njih. Kako bi što više smanjili stres koji biljke doživljavaju potrebno ih je postepeno navikavati na uvjete vanjske sredine.

Zašto je važno provjetravanje plastenika?

Postepeno mlade biljke navikavamo na vanjske uvjete: direktno osvjetljenje, vjetar, intenzitet osvjetljenja, kolebanje temperature. Ovaj postupak nazivamo "kaljenje odnosno jačanje rasada“.

Intenzivno provjetravanje plastenika

Postupak kaljenja započinjemo 10 do 15 dana prije sadnje na stalno mjesto u vrtu. Osnovna stvar je da se omogući intenzivno provjetravanje plastenika ili tople gredice. Prvog tjedna provjetravanje se obavlja tijekom dana, a tijekom drugog tjedna provjetravanje treba osigurati tijekom dana i noći. Obratiti pažnju na vrijednosti temperature. Kaljenje ne obavljati kada je previše hladno vrijeme. Minimalna dnevna temperatura pri kaljenju rasada je 12°C, a noćna ne treba padati ispod 5°C. Ovo su minimalne vrijednosti i ne započinjati kaljenje rasada ako temperatura ima ove vrijednosti. Potrebno je pričekati da se vrijednost temperature zraka nešto poveća.

Zasušivanje supstrata

Tijekom ovog perioda obaviti lagano zasušivanje supstrata. Povećavamo normu zalijevanja, ali se smanjuje broj zalijevanja. Zasušivanje je neophodno obaviti kako bi se smanjio stres zbog temperaturnog kolebanja i kako bi se korijen mlade biljke što bolje razvio. Istovremeno, u samoj biljci se smanjuje sadržaj vode, a povećava sadržaj suhe tvari. Biljka postaje jača i otpornija.

Ako bi nastavili zalijevati i gnojiti biljku kao tijekom rasta i razvoja, dobili bi neotporne, krte i lomljive biljke. Kako bi ojačali biljke možemo u procesu kaljenja rasada primijeniti biostimulatore ili gnojiva bogata kalijem.

Kako pripremiti prirodne biostimulatore rasta?

Nekoliko sati prije presađivanja na stalno mjesto, potrebno je mlade biljčice dobro zaliti kako bi se što lakše vadile iz kontejnera ili lončanice. Tako će se žilice korijena manje oštetiti.


Tagovi

Proizvodnja rasada Kaljenje Presađivanje Provjetravanje plastenika Presadnice Rasada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.