Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 05.03.2019. 08:00

Ivanjički krompir dobio oznaku geografskog porekla

Krompir iz Ivanjice dobio je u Zavodu intelektualne svojine Srbije oznaku geografskog porekla, kao proizvod koji ispunjava zahteve za posebnim odlikama. Ivanjički krompir decenijama je na glasu kao krtola koja raste daleko od polja koja posećuju biljne štetočine.

Foto: Bigstockphoto/Gagodesign
  • 437
  • 15
  • 0

Oznaka geografskog porekla može da bude, najčešće i jeste, značajno marketinško sredstvo koje ovlašćenom korisniku omogućuje prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu, pošto garantuje kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda i njegovo poreklo. Oznakama geografskog porekla obeležavaju se prirodni proizvodi (voda, kamen, itd.), poljoprivredni, prehrambeni, industrijski i proizvodi domaće radinosti.

Kako prenosi Glas Zapadne Srbije, krompir iz Ivanjice dobio je u Zavodu intelektualne svojine Srbije oznaku geografskog porekla, kao proizvod koji ispunjava zahteve za posebnim odlikama. Ivanjički krompir decenijama je na glasu kao krtola koja raste u planinskom beskraju, daleko od polja koja posećuju biljne štetočine. 

Priprema krtole za naklijavanje 

Bliži se vreme za sadnju krompira. Zapravo, pojedini proizvođači sigurno su već i počeli. 

Za postizanje većeg i kvalitetnijeg prinosa preporučuje se sadnja naklijalih i isečenih krtola krompira. Na taj način utičemo na smanjenje ukupne količine krompira po hektaru za sadnju, a što sve utiče na smanjenje troškova proizvodnje jer cena semenskog krompira predstavlja značajnu stavku u procesu same proizvodnje.

Većina proizvođača uglavnom poseduje sopstvena skladišta ili posebne objekte u kojima se vrši proces naklijavanja gde se kontroliše temperatura i svetlost kao ograničavajući faktori u procesu naklijavanja.

Objekti moraju biti dobro provetreni i dezinfikovani da bi krtole ostale zdrave i dobro naklijale sa zdravom i jakom klicom.

Naklijavanjem krompira do dobrog roda

Krompir koji je namenjen za seme u skladištima čuva se na temperaturi od 3 do 4°C i taj proces traje od vađenja do početka naklijavanja, oko 5 meseci.

Tokom procesa naklijavanja krtole se obično stavljaju u drvene ili plastične gajbe u dva reda u zavisnosti od same dubine gajbi. Veličina krtola može da se kreće od 50 -70 gr.

Naklijavanje obično  traje  od 50-60 dana što sve zavisi od regulacije temperature i svetlosti u objektu. Početna temperatura trebala bi da bude iznad 15°C, a vlažnost vazduha oko 90 % prvih par nedelja. Potrebno je menjati položaj gajbi od dole prema gore da se dobiju ujednačene klice, odnosno, iste debljine i boje.

Kakve su to kvalitetne klice?

Kada se pojave klice dužine od 1 do 1,5 cm postepeno se smanjuje temperatura i pojačava se svetlost. Snižavanjem temperature usporava se proces naklijavanja.

Kvalitetnim klicama smatraju se one koje su dužine 2-2,5 cm, kratke i debele karakteristične prema sorti obično zelene, roze ili ljubičaste boje.

Opasna štetočina uništava zasade krompira

Sečenje krompira treba započeti 2-3 nedelje pre sadnje, obavezno sa dezinfekovanim nožem. Na ovaj način od jednog krompira dobijemo, zavisno od sorti krompira, 3-4  za sadnju.

Prednost naklijalog i sečenog krompira za sadnju je to što krompir niče ranije, bolje se ukorenjuje, ima ujednačen porast. Takođe, dobijemo krtole sa većom mogućnosti klijanja, a sam period vegetacije nešto je kraći. 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

Uzgoj krompira Krompir Naklijavanje krompira Sečenje krompira


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.