Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski zeleni grah
  • 12.10.2017. 16:30

I Slavonski zeleni grah upisan na listu čuvanih sorti

Na listu čuvanih sorti Republike Hrvatske upisao se i Slavonski zeleni grah.

Foto: Njuskalo.hr
  • 4.659
  • 389
  • 0

Unatoč činjenici da je s ulaskom Hrvatske u EU prestala važiti Nacionalna sortna lista, imamo listu čuvanih sorti Republike Hrvatske na koju se upisao i Slavonski zeleni grah. Valja naglasiti da su čuvane sorte upravo one koje su porijeklom iz domaćih biljnih genetskih izvora, a nisu nastale kao rezultat oplemenjivanja, te se održavaju i umnažaju isključivo na području Hrvatske.

Premda bilježimo deficit domaćih sjemenskih kuća koje se bave umnažanjem i distribucijom sjemena i sadnog materijala hrvatskih čuvanih sorti, ne moramo se bojati da će Slavonski zeleni grah otići u povijest.

Korisno je, iz tog razloga, tu staru domaću sortu niskog graha zrnaša, krupnog zrna žuto - zelene boje, posijati. Njegova je stabljika visine oko 60 cm, srednje bujnosti i dobre razgranatosti, a osim dobrog okusa, mahune imaju od 5 do 7 razvijenih zrna. Potrebno je voditi računa prilikom sjetve o kvalitetnoj pripremi tla, te grah stavljati u dobro pognojeno tlo bogato organskim tvarima. Kada govorimo o sjetvi, neophodno je voditi računa i o samom datumu, poglavito zbog opasnosti od mraza.

Vrlo je teško pored mnoštva uvoznog sjemena obratiti pažnju na domaće sorte koje su nastale u prirodi gdje ih je netko uočio i umnožio radi dobrih prinosa, prilagodljivosti lokalitetima, istaknutoj kvaliteti i očuvanja biološke raznolikosti. No, to nam je, ako želimo živjeti po principu "domaće i zdravo", zadatak.

Foto: Njuskalo.hr


Tagovi

Slavonski zeleni grah Domaće sjeme Sortna lista


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]