Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 05.12.2018. 07:00

Hrana koju konzumiramo bez ostataka je pesticida ili unutar dozvoljenih granica

Program monitoringa ostatka pesticida u hrani provodi se u Hrvatskoj svake godine, u skladu sa zakonskom regulativom Europske unije.

Foto: Bigstockphoto/astropix
  • 225
  • 12
  • 0

Drugog dana 4. stručnog seminara "Hrvatsko povrće", koji je od 28. do 30. studenoga održan u Toplicama Sveti Martin, posebna je tema bila posvećena zaštiti povrća. U uvodnom izlaganju dr. sc. Zdravka Sever, rukovoditeljica Odjela za sredstva za zaštitu biljaka u Zavodu za zaštitu bilja, predstavila je zakonsku regulativu vezanu uz sredstva za zaštitu bilja te je dala pregled zaštitnih sredstava u proizvodnji povrća. Govoreći o ovoj aktualnoj temi i problematici s kojom su svakodnevno suočeni naši proizvođači povrća dr. Sever je posebno istaknula kako se u Republici Hrvatskoj program monitoringa ostatka pesticida u hrani provodi svake godine, u skladu sa zakonskom regulativom Europske unije.

"Istraživanja su pokazala da u velikoj većini kontroliranih uzoraka uopće nije bilo ostataka pesticida, ili su oni bili unutar dozvoljenih granica", naglasila je Zdravka Sever, dodavši kako se i poljoprivredni proizvodi i hrana iz uvoza kontrolira po istim kriterijima koji vrijede za domaće proizvode.

Ona je tom prigodom predstavila i zakonsku regulativu vezanu uz zaštitu povrća, pri čemu je naglasila kako je Hrvatska, u procesu ulaska u punopravno članstvo Europske unije usklađivala svoju regulativu na tom području.  "Glavni cilj ove regulative je zaštita zdravlja ljudi, životinja i okoliša, pa se i pojedina sredstva mijenjaju uslijed novih znanstvenih spoznaja", rekla je rukovoditeljica Odjela za sredstva za zaštitu biljaka te se osvrnula i na uvoz sredstava za zaštitu povrća.

"Budući da se kod nas ne proizvodi većina zaštitnih sredstava, naši ih poljoprivredni proizvođači kupuju iz uvoza. Mislim kako ne možemo govoriti o prekomjernom ili nekontroliranom uvozu zaštitnih sredstava, jer naši poljoprivredni proizvođači znaju kakva im zaštitna sredstva trebaju i u kojim količinama", istaknula je Zdravka Sever.

Ona je dio predavanja posvetila i sredstvima za zaštitu pri ekološkom uzgoju povrća, te je tom prigodom naglasila kako je ekološka proizvodnja povrća složenija te traži više znanja od poljoprivrednih proizvođača.

 "Za ekološki uzgoj povrća odobreno je 17 sredstava, no vjerujem da će se u budućnosti taj broj povećati te će se na taj način olakšati proizvodnja našim proizvođačima ekološki uzgojenog povrća", poručila je dr. Zdravka Sever.


Tagovi

Dr.s.c. Zdravka Sever Zaštita bilja Zaštitna sredstva Povrće Pesticidi


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]