Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alem Filan
  • 08.09.2022. 13:30
  • Bugojno

Gigantska stočna repa izazvala pometnju - kako su je uzgajali?

Mnogi su komentarisali kako ovaj slučaj neodoljivo podseća na priču o dedi i repi iz Bukvara, ali proizvođač kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net/Alem F.
  • 107
  • 22
  • 0

Gigantska stočna repa, teška čak 13 kilograma proteklih je dana izazvala veliku pažnju u medijima i na društvenim mrežama. Uzgajena je na imanju Asifa Filana u selu Kopčići kod Bugojna (Bosna i Hercegovina). Ovo domaćinstvo poseduje registrovano gazdinstvo, odnosno farmu na kojoj su četiri krave i 140 ovaca, pa je i repa namenjena za ishranu grla. 

Iako su mnogi u neverici posmatrali fotografiju Asifa s repom, za Filane ona nije bila iznenađenje. 

"Mi gajimo za svoje, odnosno potrebe farme i prosek njene težine na našem imanju je oko 12 kilograma, a bude ih i težih. Najteža koju smo do sada izvadili, mislim da je bila 15 kilograma", kaže nam Alem Filan, Asifov sin i nosilac posla. 

Nije bilo "povuci-potegni"

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podseća na priču o dedi i repi iz Bukvara, ali Alem kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova. 

"Lako se vadi jer je skoro na površini, van zemlje. Kada je manja onda je u zemlji više, a kasnije ide lagano", pojasnio nam je i otklonio sumnje onih koji su pomislili da je kao u pomenutoj priči bilo "povuci-potegni". 

U samom uzgoju, dodaje, nema ništa specifično. Seme kupuju u poljoprivrednoj apoteci, a đubrenje vrše ovčjim stajnjakom. Početkom oktobra povadiće i ostalu repu iz zemlje, a Alem očekuje da bude i težih. Nakon vađenja, spremaju je u podrum. Ova koju su već izvadili, već je poslužila za obrok na njihovoj farmi. 

Dvogodišnja biljka

Stočna repa inače potiče iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korena. List se može koristiti prilikom vađenja, a koren tokom zimskog perioda. Dvogodišnja je biljka.

Stočna repa daje visok prinos i lista i korena

U prvoj godini oblikuje veliki zadebljali koren i glavu s lišćem, a u drugoj godini vegetacije razvija stabljiku s lišćem, cvetove i plodove. U našim uslovima setvu stočne repe je poželjno obaviti kada je temperatura zemljišta oko četiri do pet stepeni Celzijusa, što je zapravo kalendarski u martu.


Povezana biljna vrsta

Stočna repa

Stočna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa

Stočna repa potiče iz Sredozemnog područja. Daje visok prinos lista i korena. List se može koristiti prilikom vađenja, a koren tokom zimskog perioda. Dvogodišnja je biljka. U... Više [+]

Tagovi

Stočna repa Gigantska repa Asif Filan Alem Filan Farma Krave Ovce


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.