Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 24.07.2014. 14:00

Geotermalni resursi za grejanje plastenika

Srbija raspolaže s 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, od kojih je samo 10% iskorišćeno. Potencijal je to koji treba da se iskoristiti u području plastenika i staklenika.

Foto: depositphotos.com, DrVIB
  • 845
  • 27
  • 0

Republika Srbija je po broju geotermalnih izvora najbogatija zemlja u Evropi. Nalazi se u zoni povoljnih geotermalnih potencijala i resursa sa petrotermalnim i hidrogeotermalnim energetskim izvorima. Prepoznavši njihovu važnost za razvoj države, u Lukovskoj banji održan je okrugli sto na temu "Značaj geotermalnih voda za privredu Srbije" na kojem je ukazano na mogućnost iskorišćavanja geotermalnih voda u području poljoprivrede i zdravstvenog turizma, javlja svetpoljoprivrede.com.

Potencijal koji geotermalne vode Srbije imaju, smatraju profesori Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Žarko Ilin i Miladin Brkić, treba se iskoristiti u oblasti plastenika i staklenika.

Prema popisu poljoprivrednih delatnosti, sprovedenom krajem 2012., utvrđeno je da se u plastenicima i staklenicima uzgaja čak 2.421,80 hektara povrća i cveća. Do sada se ovaj zaštićeni prostor grejao biomasom, na drva i gas, iako bi korišćenje geotermalne vode zbog finansijske isplativosti bilo mnogo efikasnije.

Saradnja sa Mađarskom

Srbija, prema navodima člana Odbora za poljoprivredu "SANU", Branislav Gulana, trenutno raspolaže sa 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, od kojih je samo 10% iskorišćeno. Pre četiri meseca je pak, u Vranju potpisan Sporazum o saradnji sa mađarsko-austrijskom kompanijom "CVP" o izgradnji postrojenja za objekte koji koriste obnovljive izvore energije. Kompanija je odabrala Vranjsku banju zbog geotermalne vode čija temperatura iznosi 94-110 stepeni. Sama je investicija vredna oko 100 miliona evra, a obuhvataće 3 hektara zemlje i zaposliti 240 ljudi.

Srbija trenutno pruža podršku projektima koji se bave eksploatacijom geotermalnih voda, no potrebna su im velika novčana sredstva da bi ju dugoročno održali. Nadu im uliva upravo upotreba geotermalnih potencijala koji se mogu koristiti za zagrevanje staklenika, plastenika te raznih objekata na poljoprivrednim gazdinstvima. Ovim putem bi došlo do smanjenja potrošnje fosilnih goriva, nižih cena grejanja ovih objekata, a rezultat bi bio razvoj povrtarstva i voćarstva.

Foto: depositphotos.com, DrVIB4


Tagovi

Geotermalne vode Žarko Ilin Miladin Brkić Branislav Gulan Vranjska banja Plastenici Staklenici Republika Srbija


Autorka

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!