Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja povrća
  • 16.08.2017. 14:15

EM tehnologija - iskustva iz japanskog agrara

Milan Babić se iz Beograda preselio u selo Vukićevića nadomak Uba, gde je sa svojom porodicom pre četiri godine pokrenuo organsku proizvodnju paprike i paradajza, pomoću japanske EM tehnologije.

Foto: fatalnizacini / Facebook
  • 3.910
  • 155
  • 0

Povratak na selo porodice Babić i formiranje gazdinstva "Fatalni Začini", u čijem okviru raste i umetnički prostor "Tikvarnica", predstavlja pokušaj pronalaženja načina da se zatvori održivi egzistencijalni krug kroz rad na zemlji koji spaja selo i grad, umetnost i savremene ekološke tehnologije, tradiciju i nauku, ljuto i slatko, kvalitet u malom i dostupnost svima.

EM tehnologija - od Japana do Srbije

Babići su se iz Beograda preselili u selo Vukićevica, nadomak Uba, pre četiri godine i od tada su svoju proizvodnju povrća povećavali koristeći takozvanu EM tehnologiju.

Ona označava primenu efektivnih mikroorganizama. Njen osnivač je japanski profesor, mikrobiolog Teruo Higa. On je 1988. godine stvorio super kompleks korisnih bakterija, koje je nazvao efektivni mikroorganizmi (EM). U današnje vreme ova tehnologija se smatra jednom od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru XXI veka, dok je u Japanu deo nacionalne politike.

"To su efektivni mikroorganizmi, to je kompleks osamdeset mikroorganizama pomoću kojih se pravi kompost, unosi se u zemlju, uz pomoć kog se bio masa razgrađuje do pet puta brže nego obično", započinje priču Milan Babić.

Plastenička proizvodnja

U plasteniku Milan gaju paradajz i pariku, zemlja se ne ore, već se kopaju manje rupe u koju se sade biljke, oko svake stabljike nalazi se slama. Reč je o takozvanom malčiranju.

"Ovakav princip štiti zemlju od velike hladnoće, vlage i velike vrućine, tako da đubri zemlju i pomaže u borbi protiv suše, pošto nema više oranja ni prevrtanja zemlje. Obrada zemlje vrši se samo do pet centimetara i na taj način zemlja postaje kapilarna i zaliva je sama rosa. Kada su velike suše, kao što je to bilo prethodnih dana, neophodno je dodatno zalivanje, ali u tri put manjoj meri nego kod klasičnog zalivanja", objašnjava Babić.

Milan Babić u plasteniku

Paprika i paradajz iz Danske i Holandije

S obzirom na to da je reč o organskoj proizvodnji, zaštita biljaka vrši se posebnom prehranom, koja sadrži sve što je organsko, a rasad uglavnom uvoze.

"Za prehranu se koristi kopriva, gavez, razne trave, sveža balega, zatim se za period od dve nedelje 1:10 to razblažuje i zaliva na svakih deset dana", kaže ovaj domaćin. U plasteniku se nalazi takozvana raketna peć, koja je, kako Milan ističe, spasila ceo rasad od sedam hiljada sadnica od velikog minusa.

"Semena paprike uglavnom uvozimo iz Holandije i Danske, a ovde gajimo meksičku halapenu, imamo i karolinu, najljuću papriku na svetu, tu su goust, habanero, i čuvena hajene, koja se, na primer, u SAD-u prodaje u apotekama kao lek", dodaje Babić.

Fatalni sos i fatalni ajvar kao deo asortimana

Kao iz apoteke, upravo tako i deluju gotovi proizvodi od paprike koje proizvodi Milanovo domaćinstvo, pa tako možete probati fatalni sos, fatalni ajvar, chipotle, thai chili, cayenne sos, dimljenu papriku i egzotične turšije, koji su samo deo proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva, koje Babići uspešno plasiraju na tržište.

Proizvodi iz ovog asortimana specifični su kako po ukusu, tako i po izgledu i mešavinama sa raznim vrstama voća i povrća namenjenim pravim ljubiteljima ljute hrane.

U planu je i proširenje proozvodnje, a Babići planiraju da tokom iduće godine konkurišu za dodelu plastenika, koju će raspisati grad Beograd. Tokom avgusta, Milan Babić biće i jedan od predavača na programu koji obuhvata edukaciju iz oblasti organske proizvodnje i preduzetništva, u Gradskoj opštini Obrenovac, a koji je namenjen mladima.

Foto: fatalnizacini / Facebook


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Organska proizvodnja Selo Vukićevica Paprika Paradjz Domaćinstvo Babić Fatalni začini Fatalni sos Fatalni ajvar Thai Chilli Cayenne Sos


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!