Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra praksa
  • 27.06.2019. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad, Begeč

Domaća šargarepa konkurentna na tržištu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je prilikom posete poljoprivrednog gazdinstva porodice Begojević u Suseku, u opštini Beočin, rekao da je pre deset godina Srbija bila uvoznik šargarepe, a danas je jedan od većih izvoznika.

Foto: Bigstockphoto/aynur_sib
  • 167
  • 7
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević obišli su poljoprivredno gazdinstvo porodice Begojević u Suseku, u opštini Beočin i tom prilikom razgovarali sa poljoprivrednicima u Begeču.

Porodica Begojević na svom gazdinstvu uzgaja 50 krava muzara, takođe bavi se i uzgojem svinja i ovaca, a obrađuje oko 200 hektara zemlje. Kao takva, primer je poljoprivrednih proizvođača koji postižu odlične rezultate, saopštila je Pokrajinska vlada. 

Ministar Nedimović podsetio je na glavne potrebe, koje su u ovom bačkom mestu istakli sa aspekta prerađivačke industrije njihovih proizvoda.

"Begeč je simbol promene, u kvalitativnom smislu, za poljoprivredu Srbije. Ako je pre deset godina Srbija bila uvoznik šargarepe, a danas je jedan od većih izvoznika i izvozi u zemlje koje su nekad bile najbolji izvoznici, poput Poljske, onda je to pokazatelj koliko se ovde dobro radi i kako se primenjuje najsavremenija tehnologija", istakao je Nedimović.

Mere podrške za prerađivačku industriju

Ministar je rekao da ova sredina koristi i sredstva iz IPARD fondova i da je prirodan sled događaja da se sada stiglo do prerađivačke industrije.

Predstavio je mogućnost da se ovde izađe sa merama podrške koje je republička vlada namenila za prerađivačku proizvodnju, u visini od 20 do 50 odsto, za izgradnju novih pogona. Prema njegovim rečima, ovde nije fokus samo na novim radnim mestima već na novoj inovativnoj opremi i novim tržištima, neophodnim domaćoj poljoprivredi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević kaže da su gazdinstva poput porodice Begojević, pravi primer dobre prakse, gde pored ratarske imamo i ozbiljnu govedarsku, svinjarsku i ovčarsku proizvodnju.

"Poruka je da na ovakav način jedno gazdinstvo može da opstane i da se izbori za svoje mesto na tržištu i obezbedi egzistenciju za sve članove svog domaćinstva", rekao je Pokrajinski sekretar.

Pokrajina ima budžet za subvencije

Podsetio je da resorni sekretarijat ima značajan iznos finansijskih sredstava namenjen za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i naglasio da nikada nije bilo više novca za ovu namenu u agrarnom budžetu Vojvodine.

Radojević je ukazao i na benefite tzv. startap programa za mlade poljoprivrednike i pozvao ih da konkurišu. Kako je naveo, za mlade poljoprivrednike nivo subvencija, u odnosu na ukupnu investiciju, iznosio bi do 90 odsto. Ovakve subvencije odlične su da podstaknu početnike u njihovom agrobiznisu, sa ciljem i da mladi ostanu na selu i stvore uslove za dobar život.

Begeč kao primer dobre prakse

Istakao je i činjenicu da baš u Begeču postoji pravi primer dobre prakse, gde je označeno geografsko poreklo - begečka šargarepa, uz punu podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. To je, kako je pokrajinski sekretar naglasio, istovremeno i dobar primer udruživanja individualnih proizvođača u zemljoradničku zadrugu Begečki povrtari, koja je nosilac intelektualne svojine i modela koji treba i ostali da primene.

Reč je o modelu odgovarajuće podrške od strane svih faktora na državnom nivou, u cilju povećanja konkurentnosti i intenzivnosti poljoprivredne proizvodnje.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Primer dobre prakse Domaća šargarepa Branislav Nedimović Vuk Radojević MInistarstvo poljoprivrede Startap programi Udruživanje individulanih proizvođača Subvencionisanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u