Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus i komšije
  • 22.05.2023. 07:30

Dobre komšije kupusa će ga zaštititi od štetočina i bolesti

U zaštiti mogu da nam pomognu lekovite i začinske biljke, ali i mnoge povrtarske. Koje su to?

Foto: Depositphotos/york010
  • 7.936
  • 416
  • 0

Dobre biljne komšije zlata vrede. Interakcijom između različitih biljnih vrsta moguće je u potpunosti iskoristiti rodni potencijal zemljišta, povećati prinos, poboljšati izgled i ukus plodova, imunitet i zaštiti usev.

Obično govorimo o paprici, paradajzu, krastavcima, a zaboravlja se velika grupa kupusnjača koje često uzgajamo. Njih napadaju brojne štetočine i bolesti.

Lekovite i začinske 

U zaštiti mogu da nam pomognu lekovite i začinske biljke poput ruzmarina, žalfije, i lavande. Pošto sve tri vrste formiraju velike žbunove potrebno je dobro proceniti udaljenost između biljaka. Zbog svog aromatičnog mirisa odbijaju veliki broj štetočina, čak i puževe u manjoj meri. Daju veliki doprinos u zaštiti od kupusnog moljca koji ne podnosi njihov miris.

Spisak korisnog lekovitog bilja, cveća i začina možemo dopuniti nevenom, kamilicom, dragoljubom, koprom. Neven smanjuje populaciju štetnih nematoda u zemljištu, a miris odbija moljce, leptire i privlači parazitske osice. Ne zaboravite kadifice, koje nazivaju zaštitnikom kupusa od nematoda i štetočina.

Kupusna muva: Visok nivo rizika - kako je sprečiti?

Kamilica obogaćuje zemljište azotom, privlači korisne insekte i podstiče razvoj korisnih zemljišnih bakterija.

Od cvetnih vrsta dragoljub se odlično slaže. Pokriva zemljište, smanjuje gubitak vode isparavanjem. Problem mogu da budu puževi. Prednost je što privlači lisne vaši i larve na sebe i daje vam mogućnost da sprečite napad na uzgajane biljke. Deluje poput zamke za štetočine. Majčina dušica, menta, majčina dušica, kopar ne treba zaboraviti.

A povrtarske dobre komšije?

Crveni luk, luk vlašac su pravi izbor, dok u nekim slučajevima izuzetak može da bude beli luk. Ne treba ih saditi preblizu. Oni štite od kupusnog moljca, vaši, duvanovog štitastog moljca, grinja, larvi i drugih štetnih vrsta. Osim toga, taj miris ne odgovara zečevima i srnama. Češnjeve belog luka možemo da dodamo tokom pripremanja organskih sredstava protiv gljivičnih i bakterijskih bolesti. Dodaju se i preparatima od nima.

Beli luk i komšije: Zašto mu jagode povećavaju glavice, a koga ne podnosi?

Mahunarke poput graška, pasulja, ali i detelina su se pokazale dobrim komšijama. Njihova prednost je što obogaćuju zemljište azotom. Deteline prekrivaju površinu kao pokrovni usev, sprečavaju eroziju, poboljšavaju vodno-vazdušni režim zemljišta, sprečavaju rast korova. Takođe, mahunarke štite od nekih štetočina i bolesti.

Izbegavajte sadnju jagoda, špargli, tikvenjača, rotkvica u blizini kupusa, jer se takmiče s uzgajanim biljkama za biljna hraniva, prostor, vodu, sunčevu svetlost. Često su izvor verticilioznog uvenuća.


Tagovi

Uzgajanje kupusa Kupusnjače Zaštita kupusa Dobre biljne komšije Komšije kupusa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.