Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 21.02.2018. 18:30

Direktna setva kupusa - prednosti i problemi

Zbog sve veće nestašice radne snage, obavljeni su ogledi sa bezrasadnom proizvodnjom kupusa. I dali su neočekivano pozitivne rezultate!

  • 1.713
  • 61
  • 0

Kupusnjače se proizvode putem rasada, ali to zahteva mnogo ručnog rada. Zbog sve veće nestašice radne snage, obavljeni su ogledi sa bezrasadnom proizvodnjom kupusa. I dali su neočekivano pozitivne rezultate! Zabeležene su mnoge prednosti direktne setve kupusa.

"Pre svega, uštedi se oko 40 % ručnog rada, jer se isključuje mera rasađivanja. Takođe, kupus stiže za potrošnju, u proseku, 20 dana ranije zato što je izbegnuto bolovanje rasada zbog stresa od povrede korena i njegovog obnavljanja.  Ovakav usev se prirodno očvršćuje, glavni koren odmah prodire u dublje vlažne slojeve zemljišta i zahteva manje vode za zalivanje, bolje podnosi stresne uslove suše, nagle promene temperature i drugih nepogoda. Isečene glavice imaju više suve materije i bolje se čuvaju. I na kraju, prinos je za oko 30 % viši nego od useva proizvedenog putem rasada", objašnjava Dragomir Radić iz PSSS Smederevo.

Kako se obavlja direktna setva kupusa?

Sa setvom kupusa se može početi početkom aprila, a poslednji datum setve za jesenju potrošnju je između 10. i 20. juna. Ranijom setvom rizikujemo da biljke, umesto glavice ,donesu cvet i seme.

Za setvu kupusa je dovoljno od 1,2 do 1,6 kg/ha semena, na dubini od 1,5 do 2 cm. Kada usev dobije tri, četiri lista, trebalo bi ga prorediti na konačan razmak kao u usevu iz rasada.

"Ako se seje pilirano krupno seme, moguća je i setva na konačno rastojanje, pa se tada utroši dva puta manje semena i izbegne se proređivanje", savetuje Radić.

Problemi pri direktnoj setvi

Najveći problemi pri direktnoj setvi kupusa javljaju se pri nicanju i zaštiti mladih biljčica. Ako posle setve nastupi suša, potrebno je svaki dan zalivati parcelu sa 5-7 l/m², kako se ne bi napravila pokorica koja sprečava nicanje. Kupus niče za pet do sedam dana, a mlade biljke u tom periodu napada buvač.

"On može da nanese ogromne štete, pa zaštita mora da bude savršena. Protiv korova se borimo herbicidama, međurednim kultiviranjem i okopavanjem. Od herbicida može da se koristi samo Devrinol 2,5 l/ha uz plitku inkorporaciju pre setve, koji uništava širok spektar korova iz semena. Protiv uskolisnih korova posle nicanja imamo veći izbor herbicida - Fokus ultra, Fuzilejd, Kletoks i tako dalje", kaže Radić.

Foto: J E Theriot / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kupus Seme Direktna setva Dragomir Radić PSSS Smederevo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.