Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.01.2017. 20:00

Dezinfekcija semena kalijum permanganatom

Rastvor kalijum pemanganata koristi se za dezinfekciju semena, lukovica, krtola, zemljišta. Ne deluje na štetočine, samo na uzročnike oboljenja. Sa ovim rastvorom treba postupati pažljivo.

Foto: alex
  • 6.139
  • 328
  • 0

Kalijum permanganat zahvaljujući svom dezinfekcionom svojstvu može da se koristi u poljoprivredi za dezinfekciju semena, lukovica, krtola. Osim za dezinfekciju sadnog materijala može se upotrebljavati za dezinfekciju zemljišta, alata, u zaštiti biljaka. Rastvor kalijum permanganata ne deluje na štetočine, samo na uzročnike oboljenja.

Kada se kalijum permanganat koristi za dezinfekciju semena i drugog sadnog materijala, koristi se kao slab rastvor, odnosno rastvor male koncentracije. Primenjuje se rastvor koji ima koncentraciju 0,5% i koji se odlikuje bledo roze bojom.

Dezinfekcija semena

Seme se potapa u ovaj rastvor u trajanju od 20 minuta do nekoliko sati u zavisnosti od vrste i sorte semena, kao i od toga koliko je krupno. Seme svake vrste, svake sorte u okviru vrste, može različito reagovati na procese kojima ih podvrgavamo u postupku dezinfekcije i na to treba obratiti pažnju, kako ne bismo uništili klijavost semena. Seme paradajza, paprike i lukovice crvenog luka potapa se u trajanju od 20 minuta.

Dezinfekcija semena slabim rastvorom kalijum permanganata uništiće bakterije i gljivice koje se nalaze na površini semena, ali i u semenu. Natapanje semana omekšaće opnu, a to će prouzrokovati brže klijanje i nicanje. Mlada biljka će biti snabdevena mineralom manganom (posebno važno za cveklu). Povećaće se imunitet mladih biljaka, koje će biti otpornije na uzročnike oboljenja kao i na promenu vremenskih uslova.

Nakon tretmana rastvorom kalijum permanganata, seme je potrebno dobro isprati u čistoj vodi i osušiti pre setve.

Dezinfekcija zemljišta

Rastvor kalijum permanganata može da se upotrebljava za dezinfekciju zemljišta na otvorenom i u plastenicima. Dezinfikujte i sam ulaz u plastenik. Primenjeni rastvor uništiće brojne zemljišne patogene.

Za ovu namenu koristi se rastvor koncetracije 0,2%, a dezinfekcija se obavlja zalivanjem. Potrebno je 1,5 do 2g kalijum permanganata na 10 l vode. Pre sadnje paprike, paradajza, patlidžana, kupusa dobro je sadne rupe zaliti rastvorom kalijum permanganata nekoliko dana pre sadnje u količini od jednog litra.

Zaštita biljaka

Kalijum permanganat se može koristiti u zaštiti biljnih kultura. Veoma dobro se pokazao u zaštiti krastavca od pepelnice. Koristi se 3% rastvor kalijum permanganata. Međutim, zbog reakcije pojedinih sorti, bolje je koristiti slabiju koncentraciju. U zaštiti dinje i jagode od pepelnice koristiti rastvor koncentracije od 1,5%.

Krtole krompira tretirane rastvorom kalijum permanganata postaju otpornije na pojavu krastavosti. Rastvor se može koristiti i u zaštiti sobnog bilja i ukrasnog cveća. Posebno ljubičice dobro reaguju na primenu slabog rastvora.

Oprez sa kalijum permanganatom!

Sa kalijum permanganatom treba postupati pažljivo, poštovati doze i čuvati ga van domašaja dece. Rastvor je potrebno čuvati u tamnoj staklenoj ambalaži, na tamnom mestu, jer se pod uticajem sunčeve svetlosti razlaže i gubi svoju delotvornost. Kristali kalijum pemanganata mogu da nagrizu kožu.

Foto: alex80 / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u