Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 13.07.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Silbaš

Denići uspešno uzgajaju začinsku papriku i crni luk - nemaju ugovor o otkupu nego stalne kupce

Ovih dana porodica Denić iz Silbaša nema ni časa odmora, pripremaju se za vađenje luka, zalivaju papriku, požnjeli su pšenicu i obavili postrnu setvu, a svakodnevno obilaze i kontrolišu parcele na kojima su soja i kukuruz.

Foto: Arhiva Radovana Denića
  • 441
  • 17
  • 0

Porodica Denić, Vladimir i sin Radovan, obrađuju oko 100 jutara plodnih silbaških oranica. Kada je u pitanju ratarstvo, prednost daju soji i kukuruzu, a imali su i proizvodnju pšenice na oko pet jutara. Ovih dana pripremaju se za poslove oko vađenja crnog luka iz jesenje setve i kontrolišu stanje useva industrijske paprike.

"Svake godine  povrtarsku proizvodnju zasnujemo na oko 15 jutara, ove sezone u pitanju je crni luk i industrijska paprika. Uskoro ćemo vaditi luk ali odmah da kažem da ga je (iako traži dosta nege i zalivanja) mnogo lakše proizvesti nego prodati. Potražnja je slaba. Prošle godine posao sa lukom je bio je solidan, ovogodišnju proizvodnju smo finansirali sopstvenim sredstvima i sad se pitamo da li ćemo uspeti pokriti troškove jer ima dosta ulaganja. Na jesen smo zalivali kako bi nicanje bilo što bolje, a tokom proleća, pre kiša morali smo ponovo da ga zalivamo, što je poskupelo proizvodnju. Luk je odličnog kvaliteta i očekujemo oko 40 tona po jutru", kaže dvedesetdevetogodišnji Radovan Denić, napominjući da nema ugovorenu proizvodnju već se uzda u dugogodišnje kupce, a prodaja ispod 20 dinara značila čist gubitak.  

 Ugovorena proizvodnja začinske paprike

Denići ovih vrelih julskih dana obilaze usev začinske paprike koju tradicionalno gaje godinama, a ovog proleća proizvodnju su zasnovali na površini od 8 jutara.

"Papriku smo posejali 28. marta, odlično je nikla i napredovala sve do pojave obilnih kiša i hladnih noći što je usporilo rast mladih biljaka. Ovako sunčano i toplo vreme joj odgovara tako da sam zadovoljan, trenutno je u fazi punog cvetanja i formiranja plodova. Špartali smo je i prihranili tako da mogu reći da sam zadovoljan", navodi naš sagovornik i napominje da je kao i prethodnih godina u pitanju ugovorena proizvodnja, a bio bi zadovoljan ukoliko bi rod bio oko 10 tona po jutru. Dodaje da luk vadi mašinski, a berba paprika je znatno komplikovaniji posao obzirom da se obavlja isključivo ručno.

Godinama gaje začinsku papriku

"Često na njivi bude i po 100 sezonskih radnika, papriku odmah pakuju u džakove i vozimo je na otkupno mesto, ovde u selu. Kako bismo bili sigurni u dolazak sezonaca, posao oko branja paprike sa grupovođama ugovaramo tokom zime, obzirom da u periodu kada je vreme berbe ima mnogo drugih poslova koji zahtevaju ručni rad", objašnjava ovaj mladi poljoprivrednik.

Očekivali bolji prinos pšenice

Nedavno su Denići požnjeli pet jutara pšenice i kako kažu prinos je dobar, ali nadali su se boljem. Obzirom na sušu u najznačajnijem periodu za rast ove važne žitarice nekoliko puta su je navodnjavali, tretirali protiv bolesti, prihranili tako da su u proseku po jutru imali 5.200 kilograma.

"Pšenicu sejemo zato što je ona odličan predusev za crni luk koji ćemo sejati u avgustu, a na jednom delu te parcele već smo posejali postrnu soju koja je u fazi klijanja te je u nedostatku kiše zalivamo. Kukuruz koji smo zasejali na oko 40 jutara je u dobrom stanju, ali obilaskom njiva primetio sam da soji nedostaje vlage te ćemo najverovatnije morati da je navodnjavamo", navodi naš sagovornik ističući kako bez navodnjavanja nema ni proizvodnje ni prinosa.  

Počela žetva pšenice, a koja je cena?

Prema njegovim rečima, gorivo, i za obrađivanje i za navodnjavanje je zaista velika stavka koja poskupljuje proizvodnju. Kad intenzivno zalivaju, treba im dnevno oko 100 litara. Velika su to ulaganja, a cene poljoprivrednih proizvoda uvek su neizvesne. Tokom žetve dobiju akontnu cenu i često su prinuđeni da odmah prodaju svoju robu. 

Denići imaju sopstvenu mehanizaciju koju polako obnavljaju i modernizuju zahvaljujući podsticajima. Nekada su, kako napominje Radovan, imali krave i bikove, to je bio težak i naporan posao bez finansijskih rezultata te su se godinama unazad okrenuli ratarenju i proizvodnji luka i paprika, obzirom da imaju odlično znanje i iskustvo.  


Tagovi

Poljoprivredno gazdinstvo Uzgoj industrijske paprike Radovan Denić Navodnjavanje Vađenje crnog luka Usev začinske paprike Berba paprike


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.