Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni češnjak
  • 20.10.2018. 12:00

Crni češnjak - zdrav, bez neugodnog mirisa i super skup

Dobiva se fermentacijom češnjaka, ima deset puta više antioksidansa od svježeg češnjaka obiluje vitaminima B i C, a u Japanu proizvođačima ovakvog luka daju poticaje.

Foto: Pixabay/MaisonBoutarin
  • 22.179
  • 430
  • 0

Bijeli luk crne boje zvuči kao oksimoron. No, ne radi se o nikakvoj novoj vrsti češnjaka nego o proizvodu koji nastaje fermentacijom češnjaka i svatko ga može napraviti kod kuće. 

Radi se o tradicionalnom korejskom proizvodu koji je postao vrlo popularan u svijetu. 

Nema neugodnog mirisa

A po čemu je tako poseban? Po tome što u odnosu na svježi češnjak nema karakterističan miris kod konzumacije, dakle nema lošeg zadaha niti isparavanja iz kože pa ga možete jesti i prije posla ili prije izlaska među ljude. 

Osim toga, ovako izrađen češnjak stabilizira krvni tlak pa ne smeta niskotlakašima, a ni ne pada teško na želudac. 

U fermentaciji se ne koriste nikakvi aditivi, konzervansi ili bilo kakvi umjetni dodaci. Najbolje je to što se postupkom fermentacije omogućava veći stupanj antioksidansa u odnosu na češnjak, čak deset puta više. Obiluje vitaminom B i vitaminom C. Stimulira imunitet, dobra je prevencija protiv karcinoma, protiv upala i prehlada, čisti krvne žile, sprječava razvoj ateroskleroze. Pozitivno djeluje na rast i diobu stanica pa ga se smatra čuvarem mladosti! Kao i njegova bijela inačica, naravno, ali ponavljamo - kod konzumacije crnog češnjaka ne morate brinuti o neugodnom mirisu.  

U Japanu daju poticaje za proizvođače

Zbog svih ovih dobrobiti fermentiranog češnjaka, japanska je vlada povećala sredstva za proizvođače crnog češnjaka što je dovelo do sve većeg broja proizvoda, uključujući i sirup od fermentiranog češnjaka koji se koristi kao začin jelima, bilo da se radi o mesu, povrću i preljevu za salatu. Cijena za 250 ml ovakvog sirupa iznosi 37 dolara.

Dakle, osim što promijeni boju, mijenja i boju i teksturu. Gubi gorčinu i ljutinu, postane kiselkasto sladak pa se slaže i uz slatke i uz slane kombinacije. U Koreji se, primjerice, dodaje u energetska pića. Također se koristi za izradu čokolade

Može se izraditi kod kuće

Da bi se dobio ovakav češnjak, glavice se drže u specijaliziranim uvjetima topline od 60 do 77°C i vlažnosti, tijekom 60 do 90 dana. 

Budete li tražili recepte na internetu, pronaći ćete različite načine - koristeći pećnicu ili kuhalo za rižu. U slučaju korištenja pećnice, morate biti spremni na to da ćete češnjak morati držati u pećnici 40 dana na 60°C. S obzirom da je crni češnjak na tržištu vrlo skup, kilogram košta oko 21 dolar, čak se i isplati izraditi ga kod kuće. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Crni češnjak Cijena Zdravlje Miris


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer