Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište paradajza
  • 27.12.2021. 18:00

Cenu paradajza u Evropi diktira Maroko?

Proizvodnja paradajza se susreće sa brojnim poteškoćama - od virusa ToBRFV do konkurencije koja stiže iz Maroka.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 238
  • 49
  • 0

Uobičajeno je da tokom prvih zimskih meseci cena paradajza u blagom padu. Ove godine su bile više od proseka, ali se taj pad ipak osetio. Međutim, u novembru je došlo do skoka, osim u Španiji, što je vidljivo iz podataka Evropske komisije. Prosečna cena u Evropi iznosila je 1,37 evra/kg što je manje nego u oktobru i manje nego prošle godine u novembru kada je ona bila 1,43 evra.

Razlozi za poskupljenja su brojni, navodi Hortidaily. Klimatske promene i suša su uzeli svoj danak kada je u pitanju proizvodnja na otvorenom, jer je to podiglo potrošnju vode za navodnjavanje. Tu je i pojava novog virusnog oboljenja. Virus smeđe naboranosti ploda, ToBRFV, se prvi put pojavio na Siciliji i u Nemačkoj 2018. godine, a onda se proširio i na mnoge druge evropske zemlje. Istovremeno su poskupeli inputi u ovoj proizvodnji: seme, đubriva, energija, prihrana, sredstva za zaštitu.

Konkurencija stiže iz Maroka 

Tradicionalni proizvođači su Italija i Španija, ali su se i tamo susreli sa brojnim poteškoćama u proizvodnji. Proizvođači u Italiji su imali probleme izazvane visokim temperaturama i širenjem ToBRFV. Međutim, pored svega, ovo je tržište ostalo stabilno. Prosečna cena je u novembru blago porasla, ali je to povećanje manje nego novembarska cena u petogodišnjem razdoblju.

U Španiji se unazad nekoliko godina smanjuju površine pod ovim povrćem zbog konkurencije jeftinijeg iz Maroka. Cena je u proseku pala za 0,99 evra što je najeći pad cena u Evropi, ali je i to bilo malo povećanje iznad petogodišnjeg minimuma.

Podaci Evropske unije pokazuju da je prosečna vrednost u Holandiji 1,20 evra/kg što je manje nego u oktobru. U poređenju sa prethodnih pet godina, ona je rekordna. Na tržištu je zabeležena manja količina zbog smanjene proizvodnje izazvane rastom cena energenata.

Poljska i snabdevač i izvoznik

Poljska se pojavljuje kao veliki snabdevač paradajzom i prerađevinama, ali i uvoznik. Samo u 2019. godini izvezli su preko 73.000 tona svežih plodova. Najveći kupci su Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belorusija. U isto vreme Poljska je i veliki uvoznik svežih plodova iz Španije, Holandije i Maroka.

Francuska ima manje površine pod ovom kulturom i veći je uvoznik. Uprkos tome, cene u novembru su bile skoro identične onima u 2020.

Čini se da stanje na ovom tržištu diktira ponuda Maroka, jer je iz te zemlje u EU stiglo 18 odsto više paradajza tokom oktobra 2021. nego u 2020.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Tržište Evropska unija Cena paradajza Maroko Konkurencija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić