Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj brokolija
  • 21.02.2019. 08:00

Brokoli: Kako uzgojiti prolećne kupusnjače

Brokoli se može uzgajati direktnom setvom, ali se najčešće uzgaja iz rasada koji se proizvodi kao i kod drugih kupusnjača. Za klijanje biljke najpovoljnija temperatura je od 20 do 24°C. Za oko 25 do 35 dana nakon setve, biljka će razviti oko 4 do 5 listova i tada su spremne za presađivanje.

Foto: Bigstockphoto/joloei
  • 7.413
  • 28
  • 0

Druga polovina meseca februara i prva nedelja u martu idealni su za prolećnu setvu brokolija, nakon čega sledi sadnja, krajem marta ili početkom aprila. 

Atraktivan, iz porodice kupusnjača, brokoli je manje zahtevan za uzgoj od karfiola kojoj je sličan prema svojoj građi, ali i primeni u kulinarstvu. 

U 100 grama glavica brokolija sadrži, 87-91 grama vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 grama ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se zbog vrednih sastojaka pripusuju antikancerogena svojstva. Koren brokolija sličan je korenu ostalih kupusnjača, stabljika joj je visine do 100 cm, listovi su na srednje dugim peteljkama sivozelene do plavkasto zelene boje. Na vrhu stabljike formira se glava sa mnoštvom manjih "buketića" s cvetnim pupovima zelene, ljubičaste, žute ili bele boje. Ako se ne ubere pravovremeno, grane se izdužuju i brokoli gubi tehnološku vrednost.

Brokoli voli hladnije temperature

Brokoli se može uzgajati direktnom setvom, ali se češće uzgaja iz rasada koji se proizvodi kao i kod drugih kupusnjača. Za klijanje biljke najpovoljnija temperatura je od 20 do 24°C. Za oko 25 do 35 dana nakon setve, biljka će razviti oko 4 do 5 listova i tada su spremne za presađivanje. U slučaju jesenjih kupusnjača, brokoli se seje od sredine maja do sredine juna, a ozime kupusnjače od sredine jula do sredine avgusta.  

Optimalna temperatura za rast i razvoj brokolija je od 14 do 19°C, a da bi formirala glavu, mora proći određeno razdoblje niskih temperatura, nižih od 10°C. U slučaju viših temperatura, biljka će imati izraženiju lisnu masu i sitniji cvet "buketić". Takođe, u tom slučaju cvet će biti rastresit, a ne kompaktan i zbijen što mu umanjuje tržišnu vrednost

Brokoli možete posejati u saksije ili saća za sejanje, u humusom bogatu zemlju ili u zaštićenom prostoru (plasteniku). Kada razvije oko 4 do 5 listova, presadite ga u zemlju, u redove razmaka 60 do 80 cm

Odličan kao međukultura paradajzu ili pasulju

Što se štetočina tiče, moguće je da će brokoli napasti buvač, vaši ili leptir kupusar. Preventivno možete delovati tako što ćete koristiti plodored, ali i uz brokoli posaditi biljku buvač kao i kadifice i(li) neven. 

U plodoredu brokoli najbolje uspeva nakon celera, pasulja, luka, ranog krompira, salate, spanaća. Ne valja ponavljati proizvodnju brokolija na istoj površini barem za 3 do 4 godine. Brokoli se može proizvoditi kao međukultura između redova paradajza, salate, pasulja jer uspravnim rastom ne zauzima mnogo prostora, a stiže za berbu kasnije od navedenih kultura. Takođe, možete ga posaditi na obodu bašte. 

Redovno zalivati i đubriti

Brokoliju je potrebna dovoljna količina vode pa ako u prolećnim mesecima nastupi razdoblje suše, redovno ga zalivajte. Ovo povrće ima plitak koren pa ga treba redovno đubriti, a to je najbolje činiti ovčijim ili stajskim đubrivom kao i kompostom. Ako koristite mineralna đubriva formulacije NPK zavise od sastava zemljišta. 

Hemijska analiza zemljišta - bez laboratorije

Brokoli je spreman za berbu kad dostigne određenu veličinu glavice, ali obavezno pre otvaranja cvetova. Ranoprolećne kupusnjače su spremne za berbu u maju i junu, a jesenje od septembra do novembra. Vršni cvetovi mogu biti prečnika od 8-20 cm i mase 150-650 g. Nožem se reže cvat i deo vršne stabljike u dužini 15-20 cm. Nakon skidanja vršnih pupova potrebno je 15-20 dana da bi se dovoljno razvili i bočni cvetovi.


Povezana biljna vrsta

Brokoli

Brokoli

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokoli pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj zbog... Više [+]

Tagovi

Brokoli Uzgoj brokolija Međuklutura Februar Mart


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.