Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 01.11.2021. 07:30

Brimato - biljka na kojoj raste paradajz i plavi patlidžan

Dobro podnosi sušu, a svaka biljka daje oko 2,3 kilograma paradajza i 2,64 kilograma plavog patlidžana.

Foto: Facebook/ Indian Council of Agricultural Research
  • 435
  • 63
  • 0

Agronomi sa indijskog Instituta za povrće u Varanasiju kalemljenjem su stvorili biljku nazvanu Brimato. Kako piše GaonConnection, svaka ta biljka daje oko 2,3 kilograma paradajza i 2,64 kilograma plavog patlidžana, a istraživači imaju planove za njihov uzgoj i na većim površinama.

"Kalemljenjem paradajza i plavog patlidžana bilo je uspešno. Obe su kulture iz iste porodice iako imaju različite karakteristike", kazao je Anant Bahadur, glavni naučnik ovog instituta koji je sproveo istraživanje.

Nakon 60-ak dana počinje plodonošenje

Prema njegovim rečima, naučnici su neko vreme radili na ovoj metodi, a stvaranje Brimato biljaka njihov je najveći uspeh. I ranije su eksperimentirali sa kalemljenjem povrća iz iste porodice, a budući da se pokazalo uspešnim, sada planiraju tu metodu da primene i na biljkama iz različitih porodica.

"Brimato ima snažne odlike patlidžana i dobro podnosi prekomernu količinu vode, ali i sušu", napomenuo je Bahadur. Kako je pojasnio, plavi patlidžan i paradajz se kalemi kada je on star oko 25 do 30, a ona 22 do 25 dana.

Dodao je da se plavi patlidžan koristi kao podloga zbog svoje izdržljivosti.

"Nakon kalemljenja biljke se čuvaju u kontrolisanom okruženju sa pažljivo regulisanom temperaturom, vlagom i svetlom", istakao je dodavši da se zatim sele u tamniji prostor na pet do sedam dana.

Kako on tvrdi, celi proces traje do 18 dana nakon čega je Brimato spreman za sadnju na otvorenom, odnosno u polje. Plodonošenje počinje nakon 60 do 70 dana od sadnje.

"Ova bi metoda bila savršena za uzgoj u baštama, na terasama i slično", kaže Bahadur, a kao glavni razlog navodi to što na jednoj biljci rastu dve različite vrste plodova.

Trenutno ovi istraživači zajedno s poljoprivrednicima rade eksperimente i istraživanja kako bi videli može li se uzgoj ovih biljaka povećati. Naziv brimato dolazi od reči brinjal kako se patlidžan zove u Indiji kao i engleske reči tomato za paradajz. Valja napomenuti da je ovaj institut uspešno kalemio i kombinaciju krompira i paradajza, a nazvali su je Pomato.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Brimato Kalemljenje Paradajz Plavi patlidžan Indija Naučnici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB