Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.04.2018. 12:00

Bakterioza rajčice - kako ju otkriti, a kako suzbiti

Bolesti rajčice crna pjegavost (Alternaria solani) i bakteriozna crna pjegavost lišća i ploda (Pseudomonas tomato) u posljednje vrijeme sve češće stvaraju muke povrćarima. Bolesti napadaju sve nadzemne dijelove biljke, zbog čega one izumiru, a rod izostaje.

Foto: Flickr / Alfonso Peña Darias
  • 5.109
  • 158
  • 0

Crna pjegavost uzrokuje uvenuće i sušenje mladih biljaka rajčice. Ta bolest znatno smanjuje urod, a osim rajčice ona, također, napada plavi patlidžan i papriku. Izaziva je (Alternaria solani) gljiva koja se javlja i na krumpiru, a prenosi se zaraženim ostacima ili sjemenom. Zaraza se širi sporama koje raznosi vjetar, dok toplo i suho vrijeme odgovaraju razvoju parazita. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Ljubiša Đorđević, prva zaraza nastaje još za vrijeme proizvodnje presadnica. Simptomi crne pjegavosti se pojavljuju na gornjem lišću presadnica u vidu tamnosmeđih pjega.

Prvo stradaju listovi, a zatim i ostatak biljke

Na presađenim biljkama pjege se javljaju na lišću, u vidu krupnih sivosmeđih pjega s crnim koncentričnim krugovima obrubljenim klorotičnom aureolom. Bolest se na stablu širi rubovima i zahvaća dublje slojeve tkiva, gdje se uočavaju tamni prstenovi,  a dijelovi iznad pjege potpuno izumiru. Na zrelim plodovima se pojavljuju udubljene okrugle pjege prekrivene crnom baršunastom prevlakom, dok zaraženi plodovi brzo trunu. 

Dezinficirati sjeme i saditi zdrave presadnice

Rane zaraze crne pjegavosti mogu se preduhitriti dezinfekcijom sjemena. Ljubiša Đorđević preporučuje i sadnju zdravih presadnica, jer one doprinose smanjenju zaraze. Presadnice se mogu tretirati u razmacima 10-14 dana preparatima navedenim u tablici. Oni se mogu upotrebljavati i za zaštitu biljaka u polju, a tretiranje treba početi odmah po prerasađivanju i nastaviti ga svakih 7-10 dana do zakidanja osnovnog stabla.

   Preparat  Koncentracija (%) Doza kg ili l/ha Karenca u danima
1. Blauvit tekući, Champion 0,3-0,4%   7
2. Kupragrin, Cuproxat 0,5-0,6%  5-6 l/ha 7
3. Dithane M-45 i M-70      
4. Mankogal-80 0,25% 2-2,5 kg/ha 14
5. Antracol WP-70 0,2-0,25%  2-2,5 kg/ha 14
6. Quadris   0,75 l/ha 3
7. Equation pro WG   0,4 kg/ha 3
8. Acrobat-MZ WG   2-2,5 kg/ha 14

Bakteriozna crna pjegavost lišća i ploda

Bakteriozna crna pjegavost lišća i ploda je bolest koja sve češće ugrožava proizvođače rajčice. Uzročnik bolesti je bakterija Pseudomonas tomato, dok njenom razvoju veoma pogoduju toplo i vlažno vrijeme, česte kiše i navodnjavanje orošavanjem. Najčešći izvori zaraze su zaraženo sjeme, ostaci oboljelih biljaka u povrtnjaku, ali i pojedini korovi koji služe kao domaćini parazitu.

Bolest napada sve nadzemne organe biljke

Ta bolest napada sve nadzemne biljne organe. Na lišću se pojavljuju sitne pjege vlažno-zelene boje, koje kasnije, s potpunim nekrotiranjem tkiva postaju čađave, obrubljene žućkastom aureolom. Osim na lišću slične pjege se uočavaju i na stablu, peteljci lista i cvijetu. Oboljeli pupoljci i cvjetovi opadaju, a na plodovima su pjege plitke, sjajnocrne boje oko kojih se pri zrenju plodova stvara zona žute boje.

Efekt kemijskog tretiranja ograničen

Ljubiša Đorđević naglašava da se najbolji efekt zaštite postiže uništavanjem zaraženih biljnih ostataka, primjenom plodoreda 4-5 godina, kao i dezinfekcijom zemljišta u toplim gredicama, te sjetvom zdravog sjemena. Kada je riječ o kemijskim tretmanima, on savjetuje dezinfekciju sjemena i tretiranje biljaka u polju. Ipak, kako napominje, treba obratiti pažnju na to da su kemijske mjere ograničenog dometa kada su bakterioze u pitanju. Đorđević preporučuje primjenu bakarnog vapna 50, bakrocid S-50 (0,5%), Blauvit tekući, Champion u koncentraciji 0,3-0,4%. Prema njegovim riječima, tom mjerom se može smanjiti brzina širenja bolesti, ali se ne može suzbiti već nastala infekcija.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Povrće Bakterioze Bolesti Zaštita bilja Crna pjegavost Alternaria solani Pseudomonas tomato Ljubiša Đorđević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]