Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest biljaka
  • 30.05.2022. 11:00

Zeleno uvenuće može smanjiti prinose za 90 posto – kako spriječiti štetu?

Preporuka je da se biljke zaliju preparatima na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorida. Potom je potrebno izvršiti i prihranu

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 429
  • 16
  • 0

Zeleno uvenuće (Verticillium albo-atrum) je oboljenje koje može prouzrokovati značajne štete u povrtlarskoj proizvodnji, odnosno gubitak roda, posebno na vrstama iz familije Solanaceae   (paradajz, paprika, plavi patlidžan, krompir). U početku je pojava bolesti usporena i lokalna. Međutim, s njenim razvojem, lišće sve više gubi turgor, javljaju se nepravilne hlorotične pjege, koje potom postaju nekrotične i na kraju se lišće suši i otpada. 

Prilikom obilaska proizvođača povrća na području Istočnog Sarajeva, zapaženo je da je u pojedinim plastenicima došlo do pojave zelenog uvenuća paprike i paradajza jer nisu preduzete sve mjere zaštite u proizvodnji rasada, a također nije izvrešena dezinfekcija zemljišta. U ovom trenutku neophodno je ukloniti sve biljke koje su zaražene, što dalje od plastenika i uništiti ih, navode iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

Zaštita biljaka

Preporuka je da se biljke zaliju preparatima na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorida. Potom je potrebno izvršiti i prihranu. U cilju zaustavljanja razvoja patogena mogu se koristiti i preparati na bazi bakra.

Patogen se često javlja u zaštićenom prostoru zbog nemogućnosti primjene plodoreda, a posebno velike štete pričinjava na paprici i paradajzu. Ono što ovog patogena čini destruktivnim oboljenjem je i to što može da zarazi biljke u svim fazama razvića, tako da mlade biljke mogu veoma brzo da propadnu po ostvarenju infekcije. Ukoliko se njegova pojava ne drži pod kontrolom može doći do značajnog smanjena prinosa, i do 90 posto.

Primjenom fungicida zaustavit će se razviće gljive samo dok traje dejstvo aktivne materije, nakon toga ono će se nastaviti. Zbog navedene situacije, i teškoće sprovođenja hemijskih mjera, u smislu suzbijanja u vegetacionom periodu, posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim mjerama borbe protiv bolesti. Od agrotehničkih mjera veoma je značajan plodored za gajenje biljaka na otvorenom polju, kao i izbor otpornih sorti. Zemljište u zaštićenom prostoru je potrebno dezinfikovati termički (zagrijavanjem na 80°C u trajanju od 30 minuta ) ili hemijski.

Prvi simptomi

Intenzitet prisustva bolesti i gubitka roda zavise od nivoa inokuluma u zemljištu, uslova vanjske sredine i osjetljivosti sortimenta. U većim razmjerama se javlja na zemljištu na kojem se više godina uzastopno gaje osjetljive biljne vrste. Parazit se u prirodi širi vjetrom, površinskom vodom, zemljištem, zaraženim biljnim ostacima i zaraženim sjemenom.

Prvi simptomi se ispoljavaju u vidu blagog uvenuća na donjem lišću zaraženih biljaka samo u najtoplijem dijelu dana. Poslije kiše ili navodnjavanja dolazi do prividnog poboljšanja. Lišće omekšava počev od ivice liske prema njenom središnjem dijelu i klone, ali i dalje zadržava zelenu boju. Osim lišća mogu biti zahvaćene pojedine grane, pa i cijele biljke. Na uzdužnom presjeku korijena i prizemnog dijela stabla zapaža se braonkasta boja (nekroza) sprovodnog tkiva.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Zeleno uvenuće Paprika Paradajz Verticillium albo-atrum Zaštita biljaka Bolest biljaka Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]