Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava solanina
  • 28.03.2022. 09:00

Zelenilo na krompiru - bezopasno ili otrovno?

Krompir se koristi u ishrani ljudi, ali i životinja. Ipak, na njemu se može pojaviti zelena boja koja ukazuje i na prisustvo toksičnih komponenti.

Foto: Belmin Mehanović
  • 935
  • 68
  • 0

Proljeće je došlo, zemlja se zagrijava, a i prvi vjesnici, maslačci, pokazuju da je vrijeme za sjetvu i sadnju. Na malim domaćinstvima često ostaju određene količine neiskorištenog krompira, koji zna ostati na suncu i po nekoliko sati. On tako dobija zelenu boju, koja ukazuje na prisustvo solanina.

To je komponenta koja se prirodno nalazi u biljkama iz porodice Solanaceae (Ponoćnice), a tu spada povrće koje se svakodnevno koristi u ishrani kao što su krompir, paradajz i patlidžan. Solanin je glikoalkaloid, koji u se u kormpiru uvijek nalazi u određenim mjerama i nije toksičan u manjim količinama. Međutim, uslijed konzumiranja povrća s povećanom koncentracijom solanina dolazi do trovanja

Nerijetko se dešava da se u proljeće višak krompira koristi u ishrani životinja. On ima dobru energetsku vrijednost, a također sadrži, iako u malim količinama, i sve esencijalne aminokiseline. Smatra se da jedan kilogram kukuruza može zamijeniti 4-5 kilograma krompira.

Uslijed izlaganja suncu u krompiru se spontano proizvodi hlorofil (Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi)

Preživarima u proljeće se isključivo daje kuhani krompir, kod tovnih goveda se može davati i do 20-30 kilograma, muznim kravama do 10 kg, a ovcama i kozama 1-2 kilograma. Konjima se daje do 15 kg kuhanog. 

Toksične doze

U svježem krompiru se na jedan kilogram nalazi oko 0,05% solanina te se tako lakom računicom dobija koliko ga imamo. Doze od 200-400 mg su toksične, ili 3 - 6 mg/kg tjelesne težine. Kod goomolja koji je se držao u osvijetljenoj prostoriji ili pod suncem duži vremenski period, koncentracija se penje i do 5% od ukupnog sadržaja, što znači da i u manjim količinama imamo jako toksične doze.

Uslijed izlaganja suncu u krompiru se spontano proizvodi hlorofil pa samim tim i solanin. Zbog toga se preporučuje njegovo iznošenje na sunce samo neposredno prije polaganja u zemlju.

Smiju li se jesti pozelenjele, klijale i smežurane krtole?!

Poznato je da je cijela biljka, osim samog tubera, otrovna (stabljika, cvijet i slično), ali ukoliko sam plod dođe u kontakt sa suncem uslijed fotosinteze dolazi do taloženja solanina na površini čije konzumiranje i u manjim količinama, posebno za životinje, može biti letalno. Ovo u suštini predstavlja mehanziam odbrane biljke.

Solanin se lako uklanja

Ako se koristi u ishrani ljudi, jednostavnim uklanjanjem klica i zelenih dijelova odstranjuje se i dio zahvaćen solaninom, a podrazumijeva se i njegova termička obrada. Kod preživara uopšteno nije potrebno kuhanje, međutim, kako imamo povećane količine klica i zelenila, obavezna je termička obrada. Kod ishrane svih ostalih životinja postupak je isti. 

Sadnja krompira obavlja se u zagrijano zemljište

Solanin može uzrokovati proširenje zjenica, ataksiju, mišićnu slabost, nemir, ubrzano lupanje srca i promjene u ponašanju. Osim toga, dijareja, hematohezija, anoreksija i hipersalivacija mogu se javiti kod toksičnosti - ovi znakovi su posljedica činjenice da je solanin gastrointestinalni iritant.

Ne postoji specifičan lijek za trovanje solaninom, posebno kod životinja, ali se može koristiti aktivni ugljen kao dekontaminant uzročnika.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Solanin Zelenilo na krompiru Hlorofil Sadnja krompira


Autor

Belmin Mehanović

Više [+]

Student četvrte godine agronomije na Univerzitetu u Tuzli. Fasciniran prirodom i prirodnim procesima, vezan za zemlju.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.