Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac
  • 18.03.2021. 12:30

Zaštitite baštu od rovca dubokim oranjem, repelentnim biljkama i uljem

U toplijim krajevima javljaju se već krajem marta, a u hladnijim krajem aprila, čineći velike štete. Kopajući tunele isušuju zemljište, a sve to čine vrlo brzo.

Foto: Depositphotos/UrosPoteko
  • 7.593
  • 984
  • 1

Jedna od najčešćih polifagnih štetočina  kod nas je rovac (Gryllotalpa gryllotalpa). Uzrokuje veće ekonomske gubitke na povrtarskim i voćarskim usjevima. Jednako je opasan u zaštićenim prostorima (staklenici i plastenici) kao i na otvorenom polju. 

Izuzetno je štetan u proljeće, kada kopa plitke hodnik ispod površine zemlje i tom prilikom izgrize i posijano sjeme i klicu pa ne dolazi do nicanja usjeva. Prema riječima Milice Veletić, iz PSSRS, kod mladih biljaka oštećuje korijen ili ga pregrize u visini korjenovog vrata. Kod krtola krompira oštećenja su u vidu dubokih rupa.

Imaga ovog insekta roje se početkom šestog mjeseca, da bi nakon toga ženka pravila proširenja na kraju hodnika, gdje polaže od 300 do 600 jaja. Larve se ispile u roku od 21 dan, to je najčešće u julu i tada buše hodnike svuda u zemljštu. 

Kritično već prisustvo 1 larve ili imaga

Na prezimljavanje se povlači početkom ili krajem septembra u zavisnosti od aktuelnih temepratura. Štetočina prezimljava u stadijumu larve, na toplom (najčešće je to stajnjak ili kompost), na dubini od 40 do 100cm.

Sa suzbijanjem krenuti kada se uoči jedna larva ili imago na jednom metru kvadratnom. Kako ovaj insekt prezimljava na toplom, ta informacija može se iskoristiti za njegovo uklanjanje mehaničkim ili fizičkim metodama, naročito kada se radi o manjim površinama. 

Pomenute mjere primjenjuju se neposredno prije nego šo se rovac povuče na prezimljavanje, ukopavanjem stajnjaka na više mjesta. Najefikasnije je pravilno obraditi zemljište jer se na taj način ruše njegovi hodnici, a on se izlaže djelovanju predatora. Pored ovih, može se koristiti i mjera rasturanja otrovnih mamaka. 

Jednostavno sredstvo od ulja i vode

Dobri rezultati posižu se i upotrebom granuliranih insekticida poput Galitiona G-5 u količini 40kg/ha, Force 0,5G preporučene doze 12-15 kg/ha. Granule se ravnomjerno rasture po površini zemlje, a zatim se unesu u supstrat do dubine od 10cm.

Suzbijanje u već postojećim voćnjacima i baštama je mnogo teže i manje efikasno, nego preventivna primjena u predsjetvenoj pripremi tla. Upotreba preparata u toku sezone nije ravnomjerna i javlja se problem poštovanja vremena karence kod usjeva sa kratkom vegetacijom. Iz tog razloga, preporuka je preventivna predsjetvena priprema zemljišta, naročito u višegodišnjim zasadima.

Zaštitite vrt od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama

Podsjetimo, u toplijim krajevima javljaju se već krajem marta, a u hladnijim krajem aprila i početkom maja čineći velike štete. Kopajući tunele isušuju zemljište, a sve to čine vrlo brzo.

Rovce će odbiti mirisi repelentnih biljaka poput kadifice, nevena, hrizanteme, korijandera te bijelog luka kao i četinara poput bora i jele. Mogu se rezati grane breze debljine od 2 do 4 cm i zakopati između krompira na dubinu od 25 do 30 cm i razmak od 1,5 do 2 m.

Preparat koji se može sipati u njihove tunele je pripremljen od kašike jestivog ulja i oko 4 litre vode. U svaku rupu treba sipati oko pola litre ovog sredstva, a u njega se može dodati i malo deterdženta za posuđe. Ipak, budite oprezni s uljem.


Tagovi

Štetni insekti Polifagna štetočina Rovac Milica Veletić Prezimljavanje rovca Preventivne mjere Repelentne biljke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.