Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje plastenika
  • 30.09.2020. 11:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Za socijalno ugrožena domaćinstva, obezbjeđeni plastenici

Građani su većinom zadovoljni ovom donacijom, a kao najbolji pokazatelj uspjeha je to što su neki prethodni korisnici uspjeli ostvariti dobit i kupiti nove plastenike.

Foto: Zlatko Markovinović (Ilustracija)
  • 149
  • 137
  • 0

U Bijeljini je prije dva dana zvanično uručena donacija plastenika preduzeću "Agroplan", a koja je inače dio projekta "Direktna socio - ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH". Plastenici su obezbijeđeni ranije i za četiri individualna poljoprivredna proizvođača, sa teritorije opština Velike Obarske, Brodca i Dazdareva, stoji na zvaničnoj internet stranici Grada Bijeljina. 

Mićo Mićić, gradonačelnik ovog grada ističe kako su sredstva za nabavku objekata obezbijedili Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke i nevladina organizacija (NVO) iz Sarajeva, "ASB". Dio je finansirala i lokalna samouprava. 

"Vrijednost jednog plastenika iznosi 3.500 KM dok smo mi učestvovali sa 800 KM, po objektu. Projekat se sprovodi u 12 opština i gradova u Bosni i Hercegovini i mogu da kažem da će biti realizovan i tokom iduće godine. Ovo predstavlja pozitivnu činjenicu jer znamo da se oni dodjeljuju najugroženijim porodicama", naveo je Mićić. 

Iduće godine 100kg poljoprivrednih proizvoda narodnoj kuhinji

Iz organizacije "ASB" kažu kako će učesnici projekta biti izabrani posredstvom Centra za socijalni rad u ovom gradu, a od ove godine omogućeno je njihovo doniranje i javnim ustanovama, raznim NVO i drugim institucijama. 

Za razvoj sela i poljoprivrede, izdvojeno 350.000 KM

"Građani su većinom zadovoljni ovom donacijom, a kao najbolji pokazatelj uspjeha je to što su neki prethodni korisnici uspjeli ostvariti dobit i kupiti nove objekte", objašnjava Rusmir Hanić, iz "ASB"-a.

Iz Udruženja građana za promociju Roma, "Otaharin", naglašavaju kako je ovo peti plastenik u okviru preduzeća "Agroplan", a koje posluje u okviru navedenog udruženja.

"Zahvalni smo Upravi grada i NVO "ASB" što su pomogli jer će na ovakav način omogućiti i nova zapošljavanja. Bavimo se organskom proizvodnjom, gdje su baš neophodni plastenički uslovi uzgoja i ovo predstavlja dobru motivaciju da pokažemo kako se u Semberiji mogu proizvesti kvalitetni i zdravi usjevi", navodi Dragan Joković, izvršni direktor "Otaharin-a".

Azra Tihak: Iako imamo pune ruke posla, strahujemo za plasman povrća

Projektna ideja je i da proizvođači koji su dobili navedene plastenike, u idućoj godini dostave narodnoj kuhinji stotinu kilograma svojih poljoprivrednih proizvoda i na taj način pomognu drugima kojima je potrebna ova vrsta pomoći. 

Izabrana domaćinstva najavila su kako će u svojim objektima uzgajati papriku, paradajz, patlidžan, špinat, blitvu i sezonsku salatu.


Tagovi

Dodjela plastenika Mićo Mićić Rusmir Hanić Dragan Joković Poljoprivredni proizvodi Domaćinstva Sezonska salata


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.