Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sočiva
  • 08.03.2020. 18:00

Vrijeme je za sjetvu sočiva: Poštujte plodored!

Sočivo se sije u martu, uskoredo, na dubinu oko 5 cm i na međuredni razmak 12 - 15 cm. Može rasti na različitim tipovima tla, ali ona teška mogu dovesti do smanjenog prinosa. Pjeskovito - ilovasta tla su najbolja za uzgoj.

Foto: Depositphotos/yupiramos
  • 325
  • 9
  • 0

Sočivo (Lens culinaris) je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja se kod nas nešto rjeđe uzgaja, a jedan od razloga je to što stare sorte imaju slabiju rodnost. Samooplodna je biljka koja naraste do visine od 0.5 m.

Ima slične morfološke i biološke osobine kao i ostale leguminoze. Korijen joj je vretenastog oblika, stabljika je zeljasta s parno perastim listovima koji na vrhu imaju viticu. Cvjetovi joj se nalaze u grupama, smješteni su u pazuhu listova, a plod je mahuna u obliku romba s 1 do 3 sjemenke. Vegetacijski period joj traje od 70 do 120 dana.

Osjetljiva je na minuse, a može podnijeti sušna razdoblja

Ova vrsta osjetljiva je na temperature u minusu i može stradati za vrijeme blagog mraza. Najniža temperatura klijanja je 4 do 6 °C, ali je tada ono jako sporo pa se obavlja na oko 7 - 8 °C. Pri temperaturi 24 °C i umjerenoj vlagi zraka i tla, najbolji je rast i razvoj.

Grašak možete sijati već krajem marta

Nema velikih zahtjeva za vodom i jako dobro može podnijeti sušu. Isto tako dobro podnosi stagnirajuću vodu nakon obilnijih kiša. Jedino vrijeme, kada je osjetljiva na manjak vode, su cvjetanje, oplodnja i formiranje zrna.

Priprema zemljišta i način sjetve

Ova mahunarka se obavezno mora uzgajati u plodoredu. Najbolji predusjevi su joj okopavine (krompir, šećerna repa) đubrene stajskim đubrivom. Ne bi se smjela sijati na istoj površini 4 - 5 godina. 

Osnovna obrada zemljišta se u zimskom periodu izvodi na 25 cm dubine da bi zemlja dobro smrznula. Predsjetvenu pripremu treba izvesti tako da gornji sloj (debljine do 8 cm) bude sitno mrvičast. Sočivo se sije u martu, uskoredo, na dubinu oko 5 cm i na međuredni razmak 12 - 15 cm. Može rasti na različitim tipovima tla, ali ona teška mogu dovesti do smanjenog prinosa. Pjeskovito - ilovasta su najbolja za uzgoj.

Rano proljeće idealno za sjetvu boba - drevnog povrća Mediterana

Što se tiče uzgoja u hladnijim klimama, može se sijati prvo u posude te je kad otopli, presaditi u tlo. 

U ekološkoj proizvodnji, kako bi sjeme prije niknulo, prije same sjetve može se namakati u čaju od kamilice, valerijane ili pripravku od vode i komposta, a što podstiče brži rast i daje zdravije biljke. 

Đubrenje

Azotna đubriva upotrebljavaju se u manjim količinama i to samo radi snabdjevanja hranivima u prvim fazama razvoja. Kasnije ona sama usvaja atmosferski azot te na taj način podmiruje svoje potrebe. Prilikom osnovnog đubrenja, najbolje je dodati od 500 do 600 kg NPK 7-14-21 ili 8-16-24.

Kako posijati i uzgajati grah

U ekološkoj proizvodnji koristi se zreli stajnjak ili kompost biljnih ostataka s vlastitog gazdinstva. Stajsko đubrivo mora biti potpuno zrelo jer se u protivnom za njegovu razgradnju troši mnogo vode, što se negativno može odraziti na rast i razvoj uzgajanih biljaka. Kompost je ekološki najprihvatljivije đubrivo.

Što se tiče uzgoja, nema nekih većih problema s štetočinama. Može se pojaviti samo hrđa, a tada je biljku potrebno iskopati i spaliti.

Kada je pravo vrijeme berbe?

Kada mahune pri dnu biljke postanu smeđe, a one koje su više na stabljici požute, pravo je vrijeme za početak berbe sočiva.

Ova biljka zrije neujednačeno pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Zrno se nalazi u mahunama i to najčešće 2 - 3 zrna, smeđe ili zelene boje, iako se mogu naći i narandžasta, crvena, žuta ovalna ili okrugla zrna. Prečnik zrna kod sitnosjemenih sorti je 3 - 6 milimetara dok se kod krupnosjemenih sorti, on kreće od 6 - 9 mm. Ova biljka zrije neujednačeno pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Ova mahunarka smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Bogata je vlaknima, ugljikohidratima, proteinima, vitaminima grupe B, a od minerala sadrži velike količine željeza i cinka. Prema istraživanjima, redovna ishrana ovom leguminozom, pomaže pri regulaciji težine jer povećava osjećaj sitosti. Idealna je za dijabetičare, trudnice, anemičare.


Povezana biljna vrsta

Leća

Leća

Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)

Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 –... Više [+]

Tagovi

Uzgoj sočiva Sjetva Berba Đubriva Plodored Ekološki uzgoj Vitamini Vlakna Leća


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]