Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bostan
  • 17.08.2020. 13:30
  • Moravički okrug, Žaočani

Velika količina padavina štetila uzgoju lubenica

Slobodan Rovinac iz Žaočana kaže da je ova godina, zbog velike količine padavina, nepogodna za uspešnu proizvodnju bostana. Iako ovom povrću odgovara voda, zbog čestih kiša plodovi trule i pucaju.

Foto: Julijana El Omari
  • 222
  • 11
  • 1

Slobodan Rovinac iz sela Žaočani koje se nalazi između Kraljeva i Čačka, povrće gaji na oko 70 ari. On ima dva plastenika u kojima gaji paradajz i papriku, dok je ostatak obradive površine pod lubenicom. Kako kaže, ove godine ima prvu ozbiljnu proizvodnju i do sada je proizveo oko 3.000 plodova koji u proseku teže između 12 i 15 kg.

Dok ne krene cvetanje, potrebno je primeniti zaštitu protiv truleži, plamenjače i drugih bolesti. Mnogi proizvođači ističu da čitava godina nije išla na 'ruku' uzgoju ovog povrća, pa tako i Rovinac ocenjuje da zbog padavina godina nije pogodovala uspešnoj proizvodnji lubenica.

Manjak roda lubenice nadomestiće dobra cena?

Iako lubenicama odgovara voda, zbog velike količine padavina one trule i pucaju, zato je, između ostalog, potrebno da zemljište bude ocedno.

Padavine su umanjile rod za polovinu, a kiša i grad u kombinaciji dovele su u pitanje i kvalitet zbog mogućnosti širenja brojnih bolesti i smanjenja prinosa.

Od holandskog bostana - rasad

Ipak, kvalitetan bostan jednim delom uslovljen je i sadnim materijalom. Zbog toga porodica Rovinac ističe da samo gajenje iziskuje dosta rada, naročito kad se proizvodi i rasad. 

"Kupili smo seme holandskog bostana, pa smo proizvodili rasad. Oko njega je bilo dosta posla. Početak proizvodnje bio je u maju. Pravilo je da je rasađivanje oko 40 dana nakon setve, kada biljke imaju razvijen koren i šest do osam listova. Isto tako, nakon cvetanja treba da prođe 40 dana do berbe", objašnjava Rovinac.

Kada je lubenica zrela i najslađa?

Slab rod ove godine nadoknadila je cena od 25 dinara. Međutim, ono što najviše zanima kupce prilikom kupovine bostana jeste kako prepoznati onaj potpuno zreo. 

Slatka lubenica mora da bude ženska i da ima glatku peteljku

"Kada kucnete u plod, mora da se čuje tup zvuk. Još jedan način koji sigurno pokazuje da je lubenica zrela jeste osušena zelena peteljika na vreži kod ploda koja se zove 'suvi kovrčak'".

Suvi kovrčak na lubenici znak je zrelosti (foto: Slobodan Rovinac)

Ovaj povrtar, kao mali proizvođač, lubenice prodaje uličnim prodavcima, piljarama i nakupcima na pijaci. Pored toga što u njegovom kraju ima još proizvođača, prvi plodovi na srpskom tržištu poreklom su iz uvoza iz zemalja poput Grčke, Albanije, Severne Makedonije. Drugi su iz Vojvodine, a kada se kod njih završi sezona, bostan pristiže u ovom delu Srbije tako da je treći na tržištu poreklom iz centralne Srbije.

Bostana iz ovog kraja biće i u septembru jer je pravilo da ga ima i za Veliku Gospojinu.


Tagovi

Bostan Uzgoj lubenice Slobodan Rovinac Slatka lubenica Konzumiranje lubenice Rasad Pucanje lubenice


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]