Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 08.01.2016. 13:00

Uzgoj paradajza iz sopstvenog otpada!

Sa ciljem optimizacije korišćenja resursa, svi delovi proizvodnje se moraju iskoristiti - pa je tako i otpad koja nastaje uzgojem paradajza postao medij za njegovu proizvodnju!

Foto: pixabay.com
  • 556
  • 88
  • 0

Budućnost proizvodnje hrane mogli bi biti upravo tzv. sistemi zatvorenih petlji, u kojima se otpad koristi kao nutrijent. Sve veća važnost se stavlja na optimalno korišćenje energije i minimalizaciju stvaranja otpada. Sa ciljem optimizacije korišćenja resursa, svi delovi proizvodnje se moraju iskoristiti - pa je tako i otpad koja nastaje gajenjem paradajza postala medij za njegovu proizvodnju.

Postoji mnogo načina za korišćenje otpada u biljnoj proizvodnji, a jedan od najstarijih je kompost. Iako je reč o izuzetno važnom proizvodu, njegova upotreba je ograničena kada je reč o uzgojnim tipovima koji ne podrazumevaju korišćenje tla nego upotrebu supstrata, kao što je na primer hidroponija ili aeroponija.

Studija izrađena na Novom Zelandu i objavljena u časopisu HartScience predstavila je način korišćenja zelenog otpada u hidroponskom sistemima, a zeleni otpad može čak doći iz samog useva! Ovo istraživanje je predstavilo dva koncepta. To su biougalj i supstrat, prenosi magazin modernfarmer.

Efikasan način korišćenja zelenog otpada

Kao što i sama reč govori, biougalj je u osnovi stvoren od zelenog otpada. Inače ugalj nastaje u uslovima toplote, bez prisustva kiseonika, što se često simulira kapljanjem u tlo. Biougalj u ovoj studiji dolazi iz biljnih otpadaka paradajza - stabljike, korenja i lišća.

Supstrat je drugi važan koncept ovog sistema. Na primer u hidroponskom sistemu, kada se biljka nalazi u supstratu sa otopljenim mikronutrijentima, supstrat je porozna materija koja održava biljku stabilnom. Supstrat je najčešće mineralna vuna te perlit, pesak i piljevina.

Naučnici su u ovoj studiji pokušali iskoristiti drveni ugalj od otpada od paradajza kao supstrat za hidroponski uzgoj paradajza i uporedili ga sa borovom piljevinom. Iako su rezultati pokazali da supstrat od otpada nije dodatno podstakao rast i razvoj paradajza, to nije niti bio cilj istraživanja. Cilj je bio da pronađe efikasan način korišćenja zelenog otpada - i on je postignut!

Prema tome, istraživanje je pokazalo da je biougalj jednako dobar u uzgoju paradajza kao i piljevina. Studija predviđa i da biougalj stvoren iz useva može da producira 13-50% supstrata potrebnog za uzgoj bilja. Veliko je to otkriće koje vodi ka smanjenju nepotrebnog rasipanja resursa.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Uzgoj Zeleni otpad Biougalj Hidroponija Kompost Supstrat


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.