Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 09.10.2020. 16:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Orlovat, Zrenjanin

Uzgoj batata u Srbiji - dobra priprema zemljišta, zalivanje po potrebi i bez pesticida

Veoma značajan savet, koji smo, naravno, poslušali, tiče se korena ove biljke. Važno je dobro ga razmrsiti, jer je koren dug. Sa zalivanjem smo, potom, počeli otprilike sedam dana kasnije. Upotreba herbicida nije preporučljiva, kaže Aleksandra Kovačević Damjanov.

Foto: WikimediaCommons/Melsj
  • 1.462
  • 31
  • 1

Batat, poznatiji kao slatki krompir (engl. Sweet potato) sa povrćem sa kojim ga zbog imena povezujemo, nema srodnosti. Štaviše, iz različitih su porodica. U evropskim povrtarskim krugovima batat, koji dolazi iz Srednje i Južne Amerike, do skoro i nije bio posebno popularan. Međutim, njegovo vreme tek dolazi jer se, polako ali sigurno, sada ubraja u veoma značajne kulture.

Shodno tome, povrtari iz naših krajeva sve se češće opredeljuju za batat i tako proširuju svoju ponudu. Poljoprivredno gazdinstvo Damjanov, iz Orlovata kod Zrenjanina, koje se već 40 godina bavi ratarstvom i povrtarstvom, ove godine se prvi put sprema za vađenje batata.

Kraj avgusta je pravo vreme da se počne sa berbom batata

"Naša porodica ima ogromno iskustvo kada je reč o ratarskim i povrtarskim kulturama. Širok je spektar biljaka koje uzgajamo i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Uzgajamo kukuruz, pšenicu, suncokret i speltu. Takođe gajimo i rasad paradajza za prodaju, potom, zelenu salatu, kupus, paradajz, krastavac, luk, krompir...U našem povrtarskom asortimanu nađu se i manje količine tikvica i patlidžana, a nadaleko smo poznati po paprici ajvaruši", upoznala nas je Aleksandra Kovačević Damjanov sa ponudom gazdinstva.

Skoro pa organska namirnica

Sve biljke koje ubiraju na svojim poljima prerađuju u teglice, i time se, kako ističu u ovom gazdinstvu, zaokružuje jedan proces od semena do finalnog proizvoda. Prepoznati od strane kupaca kao pouzdani i kvalitetni proizvođači, Damjanovi se nisu zaustavili samo na pomenutim kulturama.

"Suprug i ja, kao mlađi članovi domaćinstva, uvodili smo novine, pa smo tako došli do ideje da uzgajamo pomenutu speltu, potom jagodu, a od ove godine i batat. Sa ovom kulturom smo se susreli pre nekoliko godina kada smo ga davali deci u vidu kašica. Batat je bio jedna od prvih namirnica koju smo uveli deci, i tako je počelo naše interesovanje za njega. Gotovo je organska namirnica jer se takoreći i ne tretira, pa je zato i veoma dobar izbor za davanje bebama", kaže naša sagovornica i dodaje da je takođe odličan i za dijabetičare, i generalno vrlo zdrav, pa će s godinama bivati sve traženiji.

U planu da sami proizvode rasad

Prve sadnice su poručili od ljudi koji već imaju iskustva sa gajenjem.

"Za početak smo uzeli 700 sadnica, pretežno narandžastog batata i nešto malo ljubičastog. Već sada planiramo narednu godinu: imamu ideju da sledeće sezone sami proizvedemo rasad batata, što znači da za sad nismo razočarani", objasnila nam je Kovačević Damjanov.

Proizvodnja batata "ide" po savetima (foto: Aleksandra Kovačević Damjanov)

Pre svake sadnje, naravno, uvek ide priprema, te je gazdinstvo iz Orlovata sve za batat pripremilo po instrukcijama. Sredinom maja, kada je i vreme, prionuli su na posao.

"Najvažnija je priprema zemlje, kao i svuda, a batat se svake četiri godine može saditi na istom mestu. Sadi se na gredice visoke oko 40 cm, razmak između biljaka bi morao biti 30 centimetara, dok se između redova savetuje razmak od 1.2 metra. Veoma značajan savet, koji smo, naravno, poslušali, tiče se korena ove biljke. Važno je dobro ga razmrsiti, jer je koren dug, odrezati ga i tek tada posaditi biljku. Sa zalivanjem smo, potom, počeli otprilike sedam dana kasnije."

Od korova zaštita ručno

Dalje gajenje tiče se najviše zalivanja, jer sa vodom treba biti oprezan. Velika količina vode ne prija korenu biljke, te bi tada prinos mogao biti smanjen. Zato je najbolje pratiti situaciju, i navodnjavati po potrebi, kada vlažnost zemljišta spadne ispod 75 odsto. Oko 15 do 20 dana pre vađenja potrebno je prestati sa zalivanjem. Batat se od korova štiti ručno, upotreba herbicida nije preporučljiva.

Batat se odomaćio u Čelarevu

"Štetočine se mogu javiti, ali najčešće pred kraj vegetacije. Batat odozgo nema neprijatelja, odnosno, napadača, ali ga u zemlji napadaju žičari i interesantan je voluharicama. Iskreno, čini mi se da je i ova biljka i svaka druga: potrebno je pratiti i uvideti ukoliko postoje neki nedostaci. Verovatno se neki pomuče sa batatom, ali mi smo ove godine imali sreće i zaista nam nije bio zahtevan za odgoj. Iskustvo u povrtarstvu i uopšte poljoprivrednim poslovima bilo nam je korisno, ali smo imali i sreće", kaže Kovačević Damjanov.

Cena, očekivano viša

Vreme za vađenje slatkog krompira je 100 ili maksimalno 130 dana posle sadnje, a određuje se spram korena, tačnije, njegovog zadebljanja, saznajemo od ove banatske porodice.

"Kada dostigne preko 150 grama, vreme je za sadnju. Nadzemni deo kulture se pokosi, a vađenje se odvija ručno. Batat se, zatim, opere i ostavi otprilike 10 dana da odstoji na temperaturi između 25 i 30 stepeni. Na taj način se batat zasušuje, skrob prelazi u šećer, a batat postaje kvalitetniji i spreman je za zimsko skladištenje."

Batat nakon pranja odstoji 10 dana na temperaturi između 25 i 30 stepeni

Kako je očekivano, cena batata jeste skuplja. Razlog tome leži u činjenici da on kod nas i nije toliko rasprostranjen, što će se verovatno promeniti kada bude povećana i ponuda i potražnja ove namirnice. Taj trenutak je sve bliži što se više povrtara odluči da napravi korak koji su ove godine napravili Damjanovi iz Orlovata.

Kuva se na pari, a koriste se i mladi listovi

Za kraj, naša sagovornica dala je kratak vodič za pripremu ove veoma zdrave namirnice:

"Batat se može jesti i kuvan i pečen, ali je, u slučaju kuvanja, bolje kuvati ga na pari nego u vodi. Da bi se sačuvala njegova aroma, preporučujem da se ne kuva duže od 40 minuta, u zavisnosti od korena. Nema potrebe za soljenjem, jer mnoštvo minerala batatu daje sladak ukus.

Batat sve traženiji u Srbiji

Inače se sprema na iste načine kao i običan krompir: može biti pržen, pečen, može da se pravi i pire krompir, a odličnog je ukusa i nakon grilovanja. Pored toga se, iako neki ne znaju, koristi i za pripremu poslastica: štrudle ili pudinga.

U ishrani se kod batata mogu koristiti i mladi listovi - najbolje kao salata. Upravo to ga suštinski razlikuje od običnog krompira, kod kojeg nadzemni delovi nisu jestivi."


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat ili slatki krompir je višegodišnja kultura koja pripada porodici Convolvulus (Convolvulaceae). Potiče iz Srednje i Južne Amerike. U Evropi je do nedavno bio relativno... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Batat Slatko povrće Aleksandra Kovačević Damjanov Uzgoj batata Priprema batata


Autorka

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenik u književnost, zelenilo proleća, vrelinu letnjeg sunca i reku Tisu.