Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kupusa
  • 02.03.2021. 09:45

U toku je sjetva kupusa - obezbjedite dovoljno vlage i zaštitite mlade biljke

Kupus možemo uzgajati iz rasada ili ga posijati direktno na otvoreno polje. I pored toga što podnosi hladnoću, rasad treba zaštititi od izmrzavanja.

Foto: Depositphotos/Alin_Kris
  • 191
  • 323
  • 0

Kupus je povrtna vrsta koja se lakše uzgaja u odnosu na papriku ili paradajz. Možemo je posijati direktno na gredicu ili uzgojiti rasad u bašti. Podnosi niže temperature, ali je potrebno odabrati osunčane terene.

Naši stari su znali da na mjestu gdje su palili drvo posiju sjeme kupusa i dobiju izvanredan rasad. Osim što vatra izvrši dezinfekciju tla, papeo ga obogati hranivima neophodnim za dobar rast i razvoj mladih biljaka.

Prednosti sukcesivne berbe

Najčešće proizvođači bez puno iskustva posiju rasad na manjoj površini, a zatim odnjegovane biljke prenesu na stalno mjesto. U zavisnosti od sorte, kupus sijemo u nekoliko termina:

  • krajem februara i početkom marta;
  • u aprilu i maju i
  • u julu i avgustu.

Kada se sije krajem drugog i početkom trećeg mjeseca, za branje će dospijeti tokom ljeta. Za kontinuiranu berbu, kada sjetvu obavljamo istovremeno, biće dovoljno da imaju tri sorte različite dužine vegetacije. Mada i sjeme iste rane sorte može se posijati u intervalima, odnosno, svakih pet do deset dana. To će obezbjediti sukcesivnu berbu, ali ćemo imati više posla. Sadnja na stalno mjesto vrši se svakih 10 dana. Mlade biljke će u tim periodima dostići veličinu za presađivanje.

Potapanje ubzava klijanje

Sjeme treba da je kvalitetno i bolje je da bude krupnije. Prije sjetve se dezinfikuje i potapa kako bi se aktiviralo i ubrzalo klijanje. Postoje razni načini njegovog aktiviranja. Najlakše ga je potopiti u toplu vodu tokom 15 do 20 minuta. Temperatura vode ne smije da pređe 50°C jer će u protivnom biti uništena klica.

Poslije namakanja u toploj, na kratko se potopi u hladnu vodu kako bi se ohladilo. Zatim se prosuši, da bi sjemena površina bila suva i onda se može sijati. Drugi način je da ga preko noći ostavimo namočenim u mlak čaj od kamilice. Temperatura čaja treba da je oko 20°C. Nakon toga se izvadi i prosuši da ga je lakše posijati.

Sjeme zadržava klijavost četiri godine

Prije pristupanja ovoj agrotehničkoj operaciji treba dobro pripremiti zemljište jer je sjeme kupusa sitno i odgovara mu dubina od jednog centimetra. Površinski sloj tla treba da je usitnjen i poravnat i da se naprave plitki kanalići u koje se polaže sjeme. Oni trebaju biti udaljeni oko 10cm kako bi iznikle biljčice imale dosta mjesta da se razviju a klijavost se zadržava tokom četiri godine, mada može da klija i ukoliko je staro pet ili šest godina. Ipak, ako je starije daće slabije biljke.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Nakon sjetve potrebno je obaviti zalijevanje. U zavisnosti od vremenskih uslova, može se izvoditi u zatvorenom prostoru - plastenicima ili tunelima ili direktno u bašti. Obavlja se kada je temperatura tla iznad 5°C. Kako bi pospješili nicanje i zaštitili mlade biljke od izmrzavanja, gredice se mogu prekriti agroplatnom.

Usjevi su spremni za presađivanje kada imaju razvijeno pet ili šest listova. Dan prije toga dobro zalijte rasad kako bi njegovo iskopavanje bilo lakše i da bi što manje oštetili korijen. Sadnu rupu pođubrite i dobro nakvasite. Presadnice kupusa se sade na razmak od 30 do 45cm u zavisnosti od sorte.

Obratiti pažnju na snabdjevenost vodom jer kupus stvara veliku lisnu masu i treba mu dosta vlage.


Tagovi

Sjetva kupusa Rasad kupusa Sjetva na gredice Sjetva rasada Dezinfekcija sjemena Klijanje Nicanje Zalijevanje Berba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.