Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo i voćarstvo
  • 26.02.2016. 10:00

U BiH raste proizvodnja voća, povrća i žitarica

Mnoge biljne kulture u protekih nekoliko godina doživjele su pravi preporod u uzgoju, a kod nekih se proizvodnja povećala i za 100 posto. Prema podacima Federalne agencije za statistiku, otkup poljoprivrednih proizvoda sa manjih porodičnih imanja u Federaciji prošle godine bilježi rast za gotovo 18 posto u odnosu na dvije prethodne godine.

  • 5.209
  • 453
  • 0

Poljoprivreda u BiH sve više uzima udjela u ukupnom ekonomskom razvoju, a brojni izvještaji Vanjskotrgovinske komore pokazatelji su konstantnog povećanja proizvodnje, naročito biljne. Mnoge biljne kulture u protekih nekoliko godina doživjele su pravi preporod u uzgoju, čija proizvodnja se kod nekih kultura povećala i preko 100%.

Svijest o ruralnom razvoju i mogućnosti ostvarivanja egzistencije kroz poljoprivredu podignuta je na veći nivo pa više nije sramota baviti se poljoprivredom kakav je slučaj bio dok su se procesom industralizacije neke druge grane gospodarstva više favorizovale i bile interesantnije. Prema podacima Federalne agencije za statistiku, otkup poljoprivrednih proizvoda sa manjih porodičnih imanja u Federaciji prošle godine bilježi rast za gotovo 18% u odnosu na dvije prethodne godine. Nedvojbeno je da cjelokupna poljopivredna proizvodnja bilježi konstantan porast, a prema izvještajima proizvodnje i podacima o izvozu jasno je da je biljna proizvodnja trenutno ispred stočarske proizvodnje.

BiH ima dobre prirodne uslove

Kontinentalna klima je u većoj mjeri karakteristična za centralne i sjeverne dijelove BiH, dok u Hercegovini sjetva može početi već početkom marta, što je posebno važno za financijski isplativu proizvodnju ranog povrća i voća. Pored povoljnog klimatskog faktora, BiH ima i ogroman potencijal kada je u pitanju pristup izvorištima vode. Mnogi stručnjaci u analizama navode da BiH ima ogromne kapacitete i izvore za vodu kao čitava srednja Europa. Zbog još uvijek nedovoljnih proizvodnih kapaciteta i vrlo malog broja industrijskih centara, zemljište u BiH ima odlike kvalitetnog zemljišta za uzgoj i proizvodnju zdrave hrane. Veliki zemljišni kapaciteti i obradive površine pružaju šansu za razvoj povrćarske, voćarske i vinogradarske proizvodnje. Također programi pomoći u proteklim godinama većinom su omogućavali početak plasteničke poljoprivredne proizvodnje. Izuzetan rast organske proizvodnje i stalna potražnja sa stranog tržišta za jagodičastim i bobičastim voćem doprinjeli su konstantnoj rastućoj tendenciji u biljnoj proizvodnji gdje se ističe povrćarstvo i voćarstvo.

Koje su vodeće biljne kulture?

Dobri klimatski uslovi posebno su pogodni za šljivu i jabuku pa čak 60% voća otpada upravo na stabla šljive i jabuke. Riječ je o proizvodima koji bilježe izvrsne rezultate na izvoznim tržištima, a predstavljaju i potencijal za razvoj vezanih prerađivačkih industrija.

Proizvodnja šljiva i jabuka ima koristi od dobrih klimatskih uslova u BiH. Više od 60% voćaka su stabla šljive ili jabuke. Ti proizvodi imaju dobre rezultate na izvoznim tržištima i nude potencijal za razvoj vezanih prerađivačkih industrija. Od povrća su u ruralnim obalastima najzastupljeniji paradajz, paprika i krastavci. Ove se godine očekuje procvat proizvodnje malina, kornišona i ljekovitog bilja, posebno smilja.

Pored voća, rast bilježe i žitarice

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najveće povećanje proizvodnje i prinosa bilježi jabuka za 104% i orah za 215%. Također, u prošloj godini povećanje prinosa bilježi kruška za 96% i šljiva za 58%. Odmah iza ovog voća, rast prinosa bilježi i trešnja za 20%, višnja za 12%, te breskve za 5%. Kada je u pitanju predio Hercegovine zanimljivo je da pored povećanja prinosa grožđa za 25% i masline bilježe jako veliko povećanje prinosa od oko 60% u odnosu na prethodnu godinu. Pored voća i žitarice bilježe rast, pa su povećane površine zasijane pšenicom za 17%, a ječma za 15% više u odnosu na prethodnu godinu. Od ostalih kultura u ratarskoj proizvodnji vrijedno je spomenuti povećanje zasijanih površina uljane repice za 47%, a djeteline za 12%.

Foto:bigstockphotos.com;branexserbia


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda BiH Povećanje proizvodnje Biljna proizvodnja Klima Sjetva Voće Povrće Zemljište Povrćarstvo Voćarstvo Žitarice Pšenica Ječam Uljana repica Djetelina


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.