Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna mrkva
  • 13.06.2019. 18:00
  • Hatay, Turska

Turska crna mrkva osvaja tržište - planira se povećanje proizvodnje

U okrugu Kırıkhan uz uobičajene mrkve, poljoprivrednici uzgajaju i crne koje se koriste u industriji bojanja hrane, zimnica i sokova.

Foto: Pixabay/jackmac34
  • 318
  • 84
  • 0

Uzgajivači mrkve u okolici grada Hatay, na jugu Turske, počeli su sa vađenjem crne mrkve. Ove su godine udvostručili proizvodnju, a narudžbe su obavljene i prije berbe. 

Naime, u okrugu Kırıkhan uz uobičajene mrkve, poljoprivrednici uzgajaju i crne koje se koriste u industriji bojanja hrane, zimnica i sokova

Crna mrkva posijana na 1.800 hektara

Poljoprivrednici u dolini Amik uz pomoć traktora vade crnu mrkvu, čiste, spremaju ih u vreće, nakon čega odlaze u tvornice gdje se dalje čiste i pakiraju za daljnju obradu, navodi AA

Mehmet Celik, predsjednik Kırıkhanske poljopriredne komore kaže kako su crne mrkve posijane kasnije te da i za berbu dolaze kasnije nego uobičajene sorte ovog korijenastog povrća. 

Naglašava kako očekuju prinos od oko 50 hiljada tona. "Naš okrug je važno područje za proizvodnju mrkve. Zahvaljujući kvaliteti tla, naš je proizvod visoke kvalitete. Berbu vršimo na oko1.800 hektara, a proizvodnja se temelji na sporazumima između kompanija i proizvođača. To je dobar izvor prihoda za poljoprivrednike i želimo ga proizvoditi još više. Nadam se da će se brojka povećati i sljedeće godine.

Inače, crna mrkva se kompanijama prodaje za 0,5 turskih lira po kilogramu (0,15 KM). 

Oktay Kaya, jedan od proizvođača crne mrkve kaže kako je tamna boja mrkve uzrokovana klimom i tlom te regije. "Za njom je sve više potražnje. Predviđamo da će se ovaj posao još više proširiti."

Mrkva u Turskoj i prije 1.000 godina bila crna

Iako mrkvu uvijek povezujemo s Nizozemskom, ovo je povrće prvo kultivirano u Iranu ili Afganistanu prije oko 5.000 godina, a u Tursku je stigla prije 1.000 godina. Najviše mrkve tada je bilo crne, odnosno intenzivno ljubičaste i žute boje, a obje se sorte jošj uvijek uzgajaju iz domaćeg sjemena. 

Tijekom 16. stoljeća nizozemski hortikulturisti su kultivirali mrkvu s njezinim divljim pandanom što je rezultiralo narančastom mrkvom slatkog okusa, a koja se kasnije proširila po cijelom svijetu. 

Crna mrkva se inače koristira za fermentirani sok Salgum Suyu koji se konzumira u krugu grada Adana u južnoj Turskoj, navodi se u ovoj studiji

Inače, crna mrkva ima 12 puta više antioksidansa u odnosu na narančastu mrkvu, ima svojstva koja smanjuju loš kolesterol, bogata je vitaminima A, B i C. 


Tagovi

Crna mrkva Berba Salgum Suyu Antioksidansi Turska Hatay Industrija hrane Prirodna boja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]