Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj češnjaka
  • 01.06.2017. 15:00

Tuča poharala češnjak, uništeno 20% uroda

Čak 416 hektara češnjaka odnosno 184 parcela pogođeno je olujnim nevremenom s tučom koja je prošli tjedan poharala španjolsku regiju La Mancha de Cuenca.

Foto: Pixabay/A-is-snapping
  • 1.958
  • 97
  • 0

Olujno nevrijeme s tučom koje je prošli tjedan pogodilo španjolsku regiju La Mancha de Cuenca uništilo je čak 416 hektara češnjaka odnosno 184 parcela pod tom povrtnom kulturom. Riječ je o najnovijim podacima koje je zabilježio Agroseguro, no kako su inspekcije na terenu, za očekivati je da će se brojka pogođenih nasada povećati.

Prema riječima Juana Carlosa Wengela, menadžera Agrosegura u Castile-La Mancha, prvi korak bio je procjena rane proizvodnje češnjaka, koja se morala "odmah pregledati jer je berba u punom zamahu", piše freshplaza.

"Zbog naprednog stanja, ova sorta nije pretrpjela mnogo štete, za razliku od ljubičaste sorte češnjaka", rekao je Wengel.

Sveukupno, procjena je da je između 20 i 25% proizvodnje češnjaka oštećeno. Najgore je u općinama Las Pedroñeras i El Pedernoso. Šteta od tuče također je pogodila i češnjak zasađen u općinama La Alberca de Záncara, Mota del Cuervo, San Clemente, La Gineta (Albacete) i El Toboso (Toledo).

Foto: Pixabay/A-is-snapping


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Španjolska Oluja Stradali nasadi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).