Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno tržište
  • 30.07.2021. 07:30

Tržište luka: U Kini lošija kvaliteta u odnosu na ostale zemlje? Što kupci traže?

Vremenski uvjeti utjecali su na proizvodnju u Velikoj Britaniji. Ona u Nizozemskoj je porasla, a sve zemlje imaju probleme s logistikom. Cijene su uglavnom na razinama prošlogodišnjih.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 66
  • 92
  • 0

Nova berba luka u Nizozemskoj je počela, ali prodaja zaliha je otežana. "To se dešava svake godine u ovo doba jer kupci naručuju onoliko koliko im je stvarno potrebno", kazao je jedan tamošnji izvoznik. Međutim, trenutno je dobra potražnja iz Velike Britanije i Afrike, ali upravo ondje još uvijek ima prošlogodišnjeg na zalihama kojih ima više nego što se očekivalo, a kupci dokle god je dobra kvaliteta kupuju jeftiniju robu. Probleme kod izvoza stvara i nedostatak kontejnera, piše freshplaza

Povećala se i proizvodnja sjemenskog za 11,3 posto, objavio je nizozemski zavod za statistiku. "Tu i tamo će se izgubiti malo prinosa zbog velike količine padalina, ali 11 posto više je i dalje puno. Dakle, čaka nas puno posla", primjećuje izvoznik dodavši da se nada pristojnim cijenama. Trenutno se one kreću oko 0,21 eura po kilogramu.

Tijekom proizvodnje u Velikoj Britaniji bilo je problema jer su zimi pale velike količine kiše, ali suho vrijeme u ožujku omogućilo je da se sadnja obavi. No, mraz u travnju je zaustavio njegov rast. Unatoč tome, očekuju se prosječni prinosi, a kvaliteta će ovisiti o nastavku vremenskih uvjeta. Ulazni troškovi su sve veći počevši od gnojiva i sjemena pa sve do prijevoza i rada. S obzirom na lošiju prodaju prošle godine zbog pandemije, ona se vraća na normalu.

Kupci zahtijevaju dobru ljusku

U Italiji su cijene na razini prošlogodišnjih, a ranije sorte su već izvađene i prodane. Međutim, ima puno španjolskog luka na policama prodavaonica. Njegova kvaliteta ondje je dobra, ali prinosi nešto niži. Posebna sorta, koja je vrlo popularna u regiji Emilia-Romagna, je Borettana, koja se trenutno vadi, a izvoze ga u Nizozemsku i Veliku Britaniju.

Ljuska čuva luk (Foto: Depositphotos/Nikodash)

U španjolskoj regiji Castilla-La Mancha u tijeku je vađenje, a u Andaluziji je zabilježeno značajno povećanje proizvodnje. Prema najnovijim podacima španjolskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane, površine pod ovim povrćem povećale su se za 24,4 posto u odnosu na lani, što je snizilo i cijene.

Ono što kupci zahtijevaju, čak i u ovim ranim fazama je dobra ljuska, jer što luk ima više ljuske, to se duže može čuvati u skladištu. Proizvođači u Andaluziji su sorte sklonije kvarenju morali plasirati po vrlo niskim cijenama.

Veća ponuda iz Andaluzije poklapila se s nižom potražnjom u Europi budući da se uslužne djelatnosti još uvijek nisu u potpunosti oporavile od pandemije, a ovoj državi nedostaje i važan kupac Portugal koji je povećao svoju proizvodnju. Osim toga, na početku andaluzijske sezone luk se uvozio iz trećih zemalja, uglavnom iz Čilea i Novog Zelanda. Naime, zemlje koje zahtijevaju onaj krupniji su Njemačka i Velika Britanija pa su svoju nabavu okrenule na Andaluziju koja isporučuje takve sorte.

U Kini razmišljaju o preradi

Sezona egipatskog započela je sporije nego inače, jer još uvijek ima zaliha onog iz Indije. Prema izjavama izvoznika, krupnoća onog iz Egipta je dobra, a promjer mu je u prosjeku 60 milimetara. Cijene su slične prošloj sezoni, ali su porasle posljednjih mjesec dana. Važna tržišta za izvoz ovog luka su Kanada, Europa i jugoistočna Azija, a ove bi godine to mogao biti i Bangladeš

Velika potražnja i manje proizvedene količine povećavaju cijene južnoafričkog, a ona u prosjeku iznosi 0,22 eura po kilogramu. Cijene su bile pod pritiskom tijekom posljednjih nekoliko mjeseci zbog veće zasađene površine i problema s kvalitetom zbog hladnijeg i vlažnijeg ljeta na sjeveru koji je utjecao na proces zrenja i sušenja.

Uskoro će nam trebati i sjemenski (Foto: Depositphotos/alicjane)

Cijena očišćenog luka na kineskom tržištu trenutno iznosi oko 600 američkih dolara po toni (oko 500 eura). To je gotovo 200 dolara više nego otprilike u to vrijeme lani. Dodatno ju podiže i smanjenje posađenih površina. Osim toga, potražnja na domaćem tržištu je ojačala. Međutim, njegova ovogodišnja kvaliteta je ispod standarda, što znači da je manje pogodnog za izvoz.

Luk čiji je izgled lošiji često se prerađuje i zamrzava, a neki su se uvoznici okrenuli takvom jer im je svježi preskup. Povećali su se i logistički troškovi, pogotovo cijene kontejnera. Također, u lukama nedostaje radne snage pa dolazi i do problema s kašnjenjima isporuke.

Što se tiče Sjeverne Amerike, trenutno su Kalifornija i Novi Meksiko glavni proizvođači. Još uvijek se ne zna kako je toplinski val na zapadnoj obali utjecao na ovo povrće u Washingtonu, Idahu i Oregonu. "Ove je godine potražnja bolja nego lani jer većina više ne mari za Covid. Uslužne djelatnosti su se vratile, no ne za 100 posto, a maloprodaja je i dalje jaka", kazao je jedan od distributera.

Luk je bio jedan od dominantnih izvoznih proizvoda Novog Zelanda prošle godine i to unatoč blagom padu vrijednosti u odnosu na godinu dana ranije. Glavne destinacije su im Europa, Velika Britanija i azijske zemlje.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Tržište luka Globalna proizvodnja Cijene Kvaliteta Luk


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.