Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skidanje zaperaka
  • 27.05.2019. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Tomica Japarić: Važno je pravilno povezati i otkidati zaperke rajčice

Iskusni proizvođači, poput obitelji Japarić iz Požege, znaju kako pravilno vezati, zakidati zaperke i pravovremeno zaštititi, u ovom slučaju rajčice i krastavce.

Foto: Youtube/screenshot
  • 10.477
  • 817
  • 0

Pravilna briga o povrću ne znači samo da morate posaditi biljku i pravilno ju zalijevati. Da bi plod bio zdrav i ukusan, morate voditi brigu o njegovom razvoju. Iskusni proizvođači, poput obitelji Japarić iz Požege, znaju kako pravilno vezati, zakidati zaperke i pravovremeno zaštititi, u ovom slučaju rajčice i krastavce.           

"Kad smo zasadili rajčicu, zaštitili smo ju folijom. Sada je rajčica narasla i počela se izvrtati pa biljke moramo vezati. Osim vezanja, da bi dobili krupnije plodove, regulirali rast i dobili što više etaža gdje se zamiče rajčica, kidaju se zaperci. To su novi izbojci, jer mi ostavljamo samo glavnu provodnicu i glavnu granu, a ove sve drugo kidamo i odbacujemo da bi dobili što krupniji, kvalitetniji i ujednačeniji plod", rekao je Tomica Japarić.   

Zaperke bi bilo poželjno odstraniti dok se na njemu nije razvio cvijet, ali kako kaže Japarić, postoji i drugačiji način uzgoja rajčice. 

"Ispod prve cvjetne grane može se ostaviti veći zaperak. Formira se druga grana te ide u dva reda, ali onda dobijete malo sitnije plodove i morate pojačati ishranu. To je sve vezano uz činjenicu koliko ima hranjiva u zemlji, koliko dajete vode i koliko je gusto posađeno. Onda bi morali puno rjeđe saditi biljaka po četvornom metru, a to i rezultira malo manjim urodom", pojašnjava Japarić.

Biljka s plodovima može težiti i do 30 kilograma

Kada je riječ o vezanju biljke, spomenuta radnja se obavlja jer biljke rastu vrlo visoko i ne mogu se same održavati u okomitom položaju. 

"Morate ju učvrstiti zbog vjetra i težine. Kada dođe do ekstremne visine, plodovi neće biti zreli, a gore će biti zametnutih i sitnijih plodova, tako da će u jednom trenutku biljka težiti i 20 do 30 kilograma, skupa sa zelenom masom. Normalno da ona ne može sama sebe držati jer će pasti, a u cilju nam je da imamo preglednu situaciju", ističe Japarić.   

Kako bi plodovi što ranije dosegli svoj vrhunac, u plastenicima obitelji Japarić vrijedno rade bumbari

"Njih smo uzeli kao oprašivače da poboljšaju i što prije oplode cvijet. Bumbar ima malo duže rilo i jači je od pčele. Kada progrize cvijet, da dođe do nektara, on već oplodi rajčicu. Ovaj cvijet je sada gotovo suvišan, a rajčica je već oplođena. I tu dobijete dva do tri dana u cilju što ranije proizvodnje", zaključuje Japarić.   

Za ozbiljan uzgoj povrća, prema riječima našeg sugovornika, osim svih spomenutih radnji, čak i u plasteničkom uzgoju potrebna je svakodnevna kontrola, kako bi plodovi bili zdravi, ukusni i bili spremni za berbu u željeno vrijeme.


Tagovi

Japarić Zaperci Vezane rajčice Plastenička proizvodnja Oprašivanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]