Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 25.03.2019. 18:00

Sve što treba da znate o plastičnim tunelima za ranu proizvodnju povrća

Pre nego što se upustite u analizu proizvodnje povrća pod plastičnim tunelom, poželjno je da tačno znate koje useve želite da uzgajate na ovaj način. Nedavno se na tržištu pojavio i braon malč. Ova plastika kombinuje pozitivne aspekte crnog i prozirnog malča. U ogledima koji su rađeni, kontrolisao je korove bolje od prozirnog malča. Takođe, topliji je od crnog, ali nije tako topao kao prozirni.

Foto: Depositphoto/lunamarina
  • 787
  • 17
  • 0

Na početku sezone mnoge vrste povrća mogu da dostignu veću cenu pre nego što na tržištu budu dostupne veće količine. Da bi se podstakla rana proizvodnja povrća, koja je isplativa i konkurentna, prema University of California, poljoprivrednici bi trebali svoje povrće da uzgajaju u plastičnim tunelima.

Pre nego što se upustite u analizu proizvodnje povrća pod plastičnim tunelom, poželjno je da tačno znate koje useve želite da uzgajate na ovaj način. Takođe, troškovi koji uključuju ovu proizvodnju podrazumevaju  i promene koje se dešavaju tokom vegetacije u tunelima, kao što su na primer, troškovi kontrole štetočina, ali i kontrole potrebne količine vode.

Proizvodnja krastavaca u plasteniku

Nedavno je nekoliko uzgajivača pokušalo da koristi plastične malčeve u kombinaciji sa tunelima, kako bi ubrzali datum berbe nekih useva. Međutim, malč sam po sebi, bilo da je crni ili proziran, pruža malo dodatne toplote da bi značajno unapredio berbu.

Plastični tuneli pružaju veću zaštitu od mraza, znatno ubrzavaju rast biljaka i jeftini su za instalaciju i upravljanje.

Da li plastični malč ima smisla ?

Crni plastični malč najčešće je korišćena plastika ispod tunela. Njegova debljina varira i najčešće je od 30, 40 ili 50 mikrona. Proizvođači vole da ga koriste jer je dobar u kontrolisanju korova. U nekim eksperimentima, malč se nije pokazao toliko efektivan za korov tigrova trava, ali za sve ostale pokazao se veoma uspešan.

Iskustva sa terena pokazuju da prilikom upoređivanja crnog i prozirnog malča, nema razlike u visini prinosa. Ovo se odnosilo na različite vrste povrća koje su uzgajane na ovaj način.

Primena raznobojnih malč folija u povrtarstvu

Nedavno se na tržištu pojavio i braon malč. Ova plastika kombinuje pozitivne aspekte crnog i prozirnog malča. U ogledima koji su rađeni u Izrealu i Kaliforniji, kontrolisao je korove bolje od prozirnog malča. Takođe, topliji je od crnog, ali nije tako topao kao prozirni.

Koji usevi najbolje uspevaju u plastičnim tunelima

Izbor vrsta useva za uzgoj u plastičnim tunelima važna je odluka i treba je pažljivo doneti. Izbor bi trebalo da obuhvati razmatranje nekoliko aspekata - koji su to usevi najpogodniji za kultivaciju u tunelu, očekivane cene tokom tržišnog perioda za određeno tržište i očekivani prinos.

Iskustva sa terena pokazala su da su mnoge biljke pogodne za uspešnu proizvodnju u tunelima. Neke od najčešće uzgajanih su: tikivice, krastavci, čeri, ali i obični paradajz, dinje, pasulj.

Papriku i patlidžan teško je uzgajati na ovaj način, njih bi eventualno iskusni poljoprivrednici mogli kvalitetno uzgojiti.

Kako postaviti plastični tunel ?

Da bi ste što lakše instalirali plastični tunel, najbolje bi bilo da sledite predložene smernice.

  • Pripremite zemljište, kao što bi to obično i uradili za sadnju povrća. Obratite posebnu pažnju da tlo bude dobro poravnato jer ćete u protivnom imati problema sa kvarom mehanizacije i izgubićete vreme.
  • Sa nekim metodama za suzbijanje korova treba odmah delovati, kako biste sprečili da korov postane problem u tunelu.
  • Bilo da planirate da koristite "kap po kap" sistem za navodnjavanje i da đubrite svoje useve, planirajte otprilike jednu trećinu ukupne količine azota, ukupnog fosfora i ukupnog kalijuma, koji će biti potrebni usevima tokom sezone za maksimalnu proizvodnju. Pridržavajte se strogo pravila za zahteve za fertigaciju svakog useva.
  • Ako koristite mašinu za postavljanje tunela, istovremeno sadite i biljke jer će ova mašina instalirati i obruče i plastiku u jednoj operaciji. U vetrovitim područjima, instalirajte obruče bliže jedan drugome nego što je to propisano po upustvu.
  • Ukoliko seme niste posadili pre ove operacije, učinite to kada postavite plastiku i obruče.
  • Nakon svega, zatvorite tunel.

Potreba za ventilacijom u tunelu 

Za većinu useva, potreba za provetravanjem mala je tokom prvog meseca rasta. Kako sezona napreduje, tako se povećava i potreba za ventilacijom. Biljke iz familije Cucurbitacae, poput lubenice zahtevaju malo provetravanja pre oprašivanja. Paprika i paradajz osetljivi su na visoke temperature i tada može doći do oštećenja rastućih vrhova biljaka. Obično simptomi toplotnog stresa na ovim biljkama uključuju postepeno žućenje lišća.

Kontrola korova pre sadnje biljaka 

Kontrolisanje korova jednostavnije je započeti pre nego što zasadite useve. Pre početka sadnje, uvek je dobro slediti sledeće smernice.

Pre - navodnjavanje: Područje na kom planirate da postavite tunel, možete navodnjavati, a proklijan korov da uništavate plitkom kultivacijom. Duboka kultivacija izneće seme korova sa veće dubine, na  površinu zemljišta. Ako vreme dozvoljava, navodnjavanje vršiti dva do tri puta, kako bi korov što pre proklijao.

Sunčanje: Pokrivanje vlažnog zemljišta prozirnom plastikom pokazalo se efikasnim ne samo za ubijanje korova nego i za sprečavanje bolesti i napada insekata. Da bi efikasnost bila što bolja, plastika mora da bude u bliskom kontaktu sa zemljištem. Vazdušni džepovi, smanjiće produktivnost.

Fumigacija: Fumigacija zemljišta metil bromidom, najefikasniji je metod za suzbijanje korova i drugih štetnih insekata, mikroorganizama i drugih bolesti. On ubija semena, korenje, rizome, lukovice, krtole biljaka, kao i nematode. Da bi se dobili najbolji rezultati, područja za fumigaciju potrebno je navodnjavati i adekvatno pripremiti za sadnju. Nakon tretiranja zemljišta, ostaviti da se provetri dva ili tri dana pre sadnje semena ili šest dana pre sadnje sadnica.  

Šta je sa cenama na tržištu ?

Iako je teško, nekada čak i nemoguće, predvideti buduće tržišne cene, ranija iskustva mogu da daju neku ideju i pretpostavku kako će proizvodnja da se razvija.

Uzgajivači mogu da uporede podatke o ranijim cenama sa svojim troškovima i ulaganjima kako bi procenili profitabilnost, ali i rizike proizvodnje. Ako su cene konstantno iznad očekivanih proizvodnih troškova, ovo može da bude pokazatelj potencijalnog profita.

Oporavak useva i spora setva

Korišćenje informacija od ranije samo je jedan od alata koji se mogu primeniti u formiranju cene i važno je napomenuti da se tržišni uslovi mogu značajno menjati od sezone do sezone. Prema tome, trebalo bi se dobro informisati o svemu pre početka sadnje. Šta je sa konkurencijom, da li se i ona menjala ? Da li je moguće proširiti proizvodnju na veću površinu, da li to geografski uslovi dozvoljavaju ? Koji marketinški alati su na raspolaganju kako bi se proizvodi što bolje palsirali na tržište ? Ovo su samo neka od pitanja koje je potrebno postaviti, pre početka proizvodnog procesa.


Izvori

University of California


Tagovi

Proizvodnja povrća Plastični tuneli Fumigacija Malč folije Kontrola korova Fertigacija Braon malč Plitka kultivacija Metil bromid


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D