Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos krompira
  • 15.08.2021. 16:00

Suša umanjila i rod krompira, za više od 30 procenata

U ovom periodu od velike koristi bile bi padavine, zato što sada dolazi do odsijecanja i nalijevanja krtola i potrebno im je najviše vlage.

Foto: Depositphotos/ammaluya
  • 261
  • 366
  • 0

Prinosi krompira u rogatičkom kraju zbog suše će biti umanjeni za 30 i više procenata, rekao je za Srnu Milanko Ristanović, inženjer poljoprivrede u firmi "Agros".

Ovaj stručnjak zadužen je za sjemensku proizvodnju u pomenutom preduzeću, a kako kaže, u 2021. godini zasijali su 30 hektara oranica sjemenskim krompirom, što je više nego prošle sezone, a očekivanja su da rod bude oko 20 tona po hektaru ili dvije tone po dunumu.

"Prosjek u nekom ranijem periodu iznosio je od 25 do 30 tona po hektaru. Vađenje krompira biće realizovano krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra ove godine", rekao je Ristanović i takođe dodao da će nastaviti da otkupljuju tu povrtarsku vrstu od kooperanata.

Naglasio je i da bi u aktuelnom periodu od velike koristi bile padavine, zato što dolazi do odsijecanja i nalijevanja krtola i sada im potrebno najviše vlage.

Kiša bi sada dobro došla i krompiru

Prema njegovim riječima, u narednih petnaestak dana kiša bi dobro došla, a ako bude krajem avgusta već je onda kasno. Ipak u svakom slučaju, dobro dođe u bilo kojem periodu kada se vadi krompir da se ohladi kako bi bio lakše uskladišten, objašnjava ovaj agronom.

On je naglasio da u 2021. nije bilo napada plamenjače zbog visokih temperatura, ali je brige povrtarima zadavala zlatica i razvoj njenih larvi kojima toplo vrijeme odgovara.

"Bio je veći broj tretiranja zato što uslijed pojave zlatice biljka stagnira u razvoju", napomenuo je Ristanović.

Kako napraviti kvalitetnu silažu od kukuruza koji je pretrpio ozbiljan toplinski stres?

Nedavno smo na primjeru kukuruza pisali na koji se način mogu iskoristiti i usjevi pogođeni visokim temperaturama. 

"Biljka kukuruza je ove godine ušla prebrzo u nepovoljne uvjete što će dovesti do ozbiljnih posljedica na kvalitetu i usjeva i silaže koja će se od nje proizvoditi", upozorio je prof.dr.sc. Matija Domaćinović. 

Što je još gore, naglašava ovaj stručnjak, to sa sobom dovodi i druge probleme. "Zbog okolnosti stresa moguće je da se u kasnijim razvojnim stadijima rasta pojavi i razvoj plijesni, a s njima i mikotoksini. To su višestruko negativne okolnosti s kojima će se naši farmeri morati nositi", poručuje. 


Tagovi

Prinos krompira Sjemenski krompir Sjemenska proizvodnja Odsijecanje krtola Nalijevanje krtola


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]