Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 04.09.2021. 18:00

Što prijeti proizvodnji krumpira? Objavljeni rezultati ispitivanja poljoprivrednika

Ispitivanjem proizvođača krumpira o utjecaju klimatskih promjena na njihovu djelatnost zaključeno je da gotovo 90 posto njih vjeruje da su one utjecale na proizvodnju ove vrste povrća u zadnjih 10 godina.

Foto: Depositphotos/milk-records.bk.ru
  • 115
  • 26
  • 0

U sklopu istraživačkog projekta Europske unije ADAPT provedeno je ispitivanje u suradnji s proizvođačima krumpira o utjecaju klimatskih promjena na njihovu djelatnost. Istraživanjem se došlo do zaključka da gotovo 90 posto njih ukazuje da su te promjene uvelike utjecale na proizvodnju ove vrste povrća u posljednjih 10 godina, prenosi Potato world magazine.

Riječ je o internetskom ispitivanju putem kojeg su istraživači od poljoprivrednika tražili kako oni percipiraju vremenske prilike, kakva su njihova iskustva u vezi s utjecajem klimatskih promjena na proizvodnju i potrebu za prilagođenim sortama na nove uvjete.

Austrijska agencija za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) odgovorna za provedeno istraživanje zaprimila je 553 odgovora uglavnom od poljoprivrednika iz Austrije, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Švicarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Španjolske i Velike Britanije.

Osim što su svjesni da su klimatske promjene utjecale na njihov rad, njih gotovo 50 posto definiralo ih je kao prijetnju održivoj proizvodnji ove vrste povrća na svojim gospodarstvima. Nadalje, više od 80 posto njih smatra da su suša i visoke temperature utjecale na proizvodnju, a 50 posto ispitanih da su štetnici i patogeni zbog klimatskih promjena imali negativne učinke. Više od 40 posto ih je na svojim gospodarstvima primijetilo utjecaj obilnih oborina, a slični odgovori su dobiveni kada se tražilo potencijalno buduće pogoršanje proizvodnje krumpira.

Udruge traže odobrenje za NTG

Osim proizvođača, i udruge poput Copa-Cogece, Europatata, Euroseedsa i Starch Europea su u zajedničkom priopćenju naglasile potrebu za inovacijama u uzgoju krumpira na razini Europske unije. Dale su potporu zaključcima nedavne studije koju je provela Europska komisija u kojoj se navodi da se trenutno zakonodavstvo o genetskoj modifikaciji u EU suočava s jasnim izazovima provedbe.

"Pozdravljamo namjeru Komisije da pokrene kratkoročne mjere politike prema biljkama koje proizlaze iz ciljane mutageneze i cizgeneze. Nadamo se da će takva inicijativa stvoriti povoljnije okruženje za proizvode koji proizlaze iz ovih metoda uzgoja uz zadržavanje visokih standarda proizvodnje hrane za ljude i životinje u EU", stoji u priopćenju. Sve udruge koje su ga potpisale vjeruju da u kontekstu klimatskih promjena i održivosti prehrambenog sustava općenito nove genomske tehnike (NGT) mogu pružiti rješenja.

EU preispituje pravila za genetski modificirane usjeve

Kako navode, u EU se broj aktivnih tvari za zaštitu usjeva drastično smanjio u posljednjih nekoliko godina. Stoga kao rješenje vide NGT jer se uređivanjem genoma poboljšavaju osobine uzgoja i imaju ulogu u smanjenju potreba za primjenom pesticida.

"Uzgoj sorti otpornih na biljne bolesti postaje sve važniji", tvrde dodavši da  će dopuštanje proizvođačima da koriste najučinkovitije alate poput takvih sorata biti ključno. Jedan od njihovih zaključaka ističe da je bitno osigurati da poljoprivrednici kao i svi drugi akteri u lancu vrijednosti krumpira imaju pristup prednostima i napretku NTG metoda, prenosi Potato world magazine.


Tagovi

Proizvodnja krumpira Istraživanje Proizvođači NTG Udruge Uzgoj krumpira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.