Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 03.12.2019. 18:00

Šta učiniti na plasteniku u slučaju jakog vjetra

Borba protiv štete koju može nanijeti jak vjetar počinje najprije od odabira pravilne lokacije za postavljanje plastenika. Nastavlja se upotrebom odgovarajućeg repromaterijala, a u krajnjoj nuždi i ciljanim rezanjem folije plastenika.

Foto: Pixabay/Gab_riel_P
  • 608
  • 33
  • 1

Uticaj elementarnih nepogoda na plasteničku proizvodnju je u posljednje vrijeme višestruk. Pri tome se najčešće izdvaja destruktivan uticaj jakih vjetrova koji može biti poguban za plasteničku proizvodnju. U nastavku pročitajte koje sve parametre morate uzeti u obzir kako bi plastenička proizvodnja bila bezbjedna.

Orijentacija plastenika u prostoru

Prvi i ujedno vrlo često presudni korak prilikom kupovine i postavke plastenika je svakako njegova orijentacija u prostoru, odnosno mjesto postavke plastenika. Prilikom postavke istoga vrlo bitno je razmotriti nekoliko parametara koji definišu njegovu postojanost na određenom prostoru. 

Prilikom postavke plastenika vrlo bitno je najprije obratiti pažnju na strukturu zemljišta na kojem se plastenik postavlja. U ovisnosti od strukture zemljišta i prisutnosti određenih zemljišnih frakcija određuje se i dubina postavke plastenika. Bez obzira da li se radi o šipskom ili betonskom ankerisanju plastenika na strukturu zemljišta je vrlo bitno obratiti pažnju.

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Snimanje pravca udara najjačih vjetrova je sljedeća bitna stvar. Naime, ukoliko je područje pogodno jakim vjetrovima potrebno je plastenik pozicionirati ka pravcu najjačih vjetrova tako da čeona strana plastenika bude izložena jačim vjetrovima.

Koristiti prirodne barijere

Prilikom postavke plastenika vrlo bitno je obratiti pažnju na postojanost prirodnih barijera u prostoru. Ovakavi objekti mogu biti idealna vjetrozaštitna zona za plasteničku proizvodnju. 

Vrlo važno je u obzir uzeti postojanje polupropusnih barijera kroz koje zrak prolazi. Ovakav oblik barijera bira se jer ne stvara vrtlog zraka iza barijera kakav se može očekivati kod nepropusnih barijera. Polupropusne barijere moraju biti dovoljno udaljene od plastenika kako ne bi stvarale sjenu na plasteniku.

Idealne polupropusne barijere su zelena ograda, drvoredi, ali i zelena mreža za zasjenjivanje postavljena pored plastenika. Ovakav vid barijera potreban je kako bi se najjači vjetrovi reducirali, odnosno kako bi prvi jači udar vjetra bio disperzovan, i ne bi ostavio štete na foliji i konstrukciji plastenika.

Kaiševi kao idealna prepreka oštećenju plastenika

Ukoliko pak je zbog svih elementarnih uslova neophodno plastenik postaviti na poziciji na kojoj je izložen jakim udarima vjetra, u zaštiti istoga potrebno je koristiti kaiševe, odnosno španere za plastenik. 

Vihor uništio 30-ak višićkih plastenika - šteta i do 30.000 KM?

Navedeni repromaterijal može biti izgrađen od različitih materijala. Međutim, najučinkovitiji je ako se izrađuje od ojačane PVC folije koja će imati amortizaciju prilikom vjetrovitih uslova i neće cijepati foliju. Također, vrlo bitna stvar je i način postavke kaiševa koji moraju biti ankerisani duboko u zemljište i postavljeni unakrsno kako bi osigurali bolji zaštitu plastenicima. Prilikom postavke istih važno je odrediti nivo zatezanja kaiševa kako bi se spriječilo njihovo urezivanje u foliju i eventualno njeno cijepanje.

Izrezati foliju tokom jakih vjetrova

Vrlo često se dešava da uslijed jakih elementarnih nepogoda, udari vjetra kompletnu konstrukciju dislociraju iz zemljišta skupa sa folijom. Međutim, to i nije veliki problem ukoliko ne dođe do savijanja konstrukcije što se nerijetko i dešava. U većini slučajeva nakon nanesene štete konstrukcija je u potpunosti uništena i neupotrebljiva.

Sprječavanje gore navedenog stanja najbolje se rješava izrezivanjem odnosno rezanjem folije plastenika prilikom udara najjačih vjetrova. U takvim uslovima da bi se očuvala postojanost konstrukcije plastenika koja je cjenovno vrijednija od folije. To se čini tako što se napravi blagi rez na foliji iznad bočnih otvora i  odstrani krovni dio folije. Na taj način konstrukcija neće biti vezana za foliju i neće biti izložena jakom udaru vjetra.

Navedenu radnju je potrebno pažljivo obavljati, pogotovo kada se u plasteniku nalaze biljke koje su vezivane vertikalno i koje su većeg porasta.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Elementarne nepogode Orijentacija plastenika Sigurnosni kaiševi Postavljanje plastenika


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]