Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtna stenica
  • 20.09.2019. 10:00

Smrdibuba: Povrtna stenica sisa plodove pred samu berbu - kako je suzbiti

Štete na bilju prave larve i odrasli insekti koji buše biljno tkivo i sisaju sokove iz plodova. U usevima paprike, paradajza i mahuna pojavljuju se žuto smeđe mrlje, plodovi prevremeno sazrevaju, isušeni su, a unutrašnjost ploda je tvrda i gorkog ukusa čime gube tržišnu i upotrebnu vrednost. 

Foto: Depositphotos/gutaper
  • 4.943
  • 175
  • 0

Povrtna stenica (Nezara viridula) u narodu poznata i kao smrdibuba, je polifagna štetočina, a napada veliki broj biljnih vrsta. U vrtovima ćemo je najčešće naći na paradajzu, paprici, mahunama, ali i krompiru, kukuruzu, soji, suncokretu i drugom bilju. 

Štete na bilju prave larve i odrasli insekti koji buše biljno tkivo i sisaju sokove iz plodova. U usevima paprike, paradajza i mahuna pojavljuju se žuto smeđe mrlje, plodovi prevremeno sazrevaju, isušeni su, a unutrašnjost ploda je tvrda i gorkog ukusa čime gube tržišnu i upotrebnu vrednost. 

Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, dok larve tokom svog razvoja menjaju boju. Larve prolaze kroz pet uzrasnih stadijuma. Zelena stenica je inače insekt tropskih i suptropskih područja.

Koliko je opasno prisustvo stenice u zasadima gajenih biljaka

Uzrok ove pojave je u visokim temperaturama i dužim sušnim razdobljima, a čitavu situaciju otežava što stenica plodove napada pred berbu pa je primena insekticida gotovo nemoguća

Od bioloških preparata možete pokušati suzbiti povrtnu stenicu s preparatom od čili paprike, belog i crvenog luka. 

Preparatima od povrća zaštitite drugo bilje

Takođe, preporučuje se postavljanje lovnih klopki sa čašama i vodom. Važno je ručno sakupljanje budući da odrasle jedinke mogu prezimiti, na skrovitim mestima. Imajte na umu da povrtne stenice ispuštaju miris poput smrdljivih martina (smrdibuba). 

Rešite se smrdibuba biljnim preparatima

Prirodni neprijatelji povrtnih stenica je muva Trichopoda pennipes, koja parazitira na larvama i odraslom insektu. Primenjuju se i osice Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja zelene stenice.


Tagovi

Povrtna stenica Smrdibuba na paradajzu Smrdibuba Štetočina Suzbijanje Metode Bio


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.