Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u zaštićenom prostoru
  • 03.01.2018. 07:00

Savjeti za podizanje plastenika i staklenika

Šta trebate znati prije podizanja plastenika ili staklenika, saznajte u tekstu.

Foto: Martina Gavran
  • 2.879
  • 259
  • 0

Odavno je prevaziđena proizvodnja povrća samo na njivama i onda kada to vremenski uslovi dozvoljavaju. Naime, današnja proizvodnja povrća najčešće podrazumijeva intenzivniju sadnju i u svim vremenskim prilikama, kako bi se povećao prinos povrćarskih kultura.

Zato i mali proizvođači uvode specijalne agrotehničke mere, za pojedine povrćarske biljke. Rješenja su u zaštićenom prostoru odnosno plastenicima i staklenicima.

Dilema - šta je isplativije?

Međutim mnogi proizvođači, i oni koji tek žele to postati, u dilemi su i često postavljaju pitanje - šta je isplativije, plastenik ili staklenik?

Staklenici su skuplji od plastenika, mada se i plastenici u posljednje vrijeme usavršavaju, imaju jaču konstrukciju, bolje grijanje, pa na tržištu i njihova cijena raste. Zato bi trebalo odgovoriti na osnovno pitanje - za koju tehnologiju proizvodnje se odlučiti, a da pri tome napravite plan koliko brzo želite da vam se uložen novac što prije vrati.

Izbor lokacije za podizanje objekata

Kada govorimo o staklenicima, trebali bi znati da su vam potrebne samo građevinska i upotrebna dozvola. Staklenici se moraju graditi na zemljištu koje je predviđeno planom izgradnje za takav tip objekata.

Kod plastenika je procedura malo kompliciranija. Postoje dvije kategorije proizvođača, oni koji žele podići plastenik u svojoj bašči i oni koji hoće plastenik podići na nekoj drugoj lokaciji. Plastenici koji se podižu na okućnici ili bašči imaju ograničen oblik i položaj zbog prostora, pa je potrebno voditi računa o tome da se ne naruši odnos dužine i širine plastenika (optimalnan odnos dužine i širine objekta je 5:1).

Plastenik

Voda odgovarajuće kvalitete

Kada se proizvođači odlučuju jplastenike podići na posebnoj parceli, osiem agronomskih karakteristika zemljišta, mora se obratiti pažnja i na vodu odgovarajuće kvalitete. To podrazumijeva izdašnost bunara ili izvora vode koji se planira koristiti, ali i analizu kemijskih karakteristika vode. Voditi računa i o tome da li u blizini ima potencijalnih zagađivača vode. Zato bi bilo poželjno da razmišljate i o alternativnom izvoru vode.

Električna energija

Poljoprivrednici često previde ovu stavku, pa bi se trebalo raspitati koje su mogućnosti i koliki su troškovi da se struja privede namjeni, da ne bi dolazilo do neugodnih iznenađenja, kada počnu stizati računi za struju ili kada se iskalkulira koliko košta uvođenje električne energije.

Postojanje čvrstog puta

Vodite računa o tome da put bude čvrst, jer kod postavljanja objekta ova stavka je veoma značajna, ako ne i najznačajnija, jer kada krene berba - kreću problemi sa iznošenjem plodova iz plastenika. Sve ovo dovodi do povećanja troškova, jer se mora angažirati dodatna radna snaga.

Staklenik (Foto: Martina Gavran)

Postojanje ograde

Ovi objekti su najčešće meta lopova, ali i životinja koje u potrazi za hranom sve obrste. Zato bi bilo poželjno da ogradite plastenik.

Prostor za proširenje

Ovo je jedan od problema, koji se najkasnije uoči. Najčešće se dešava da kada krene proizvodnja i prodaja i kad ratar želi proširiti svoju djelatnost, uvidi da nema mjesta za to. Tada je dalje širenje nemoguće, a izmještanje je vrlo neisplativo.

Položaj prostora

Biljkama treba osigurati što više svjetlosti, pa se preporučuje postavljanje staklenika u pravcu istok - zapad, ali uz napomenu da se ovo određuje za svaki pojedinačan slučaj. Također, treba veoma voditi računa o tome da li u neposrednoj blizini postoji potencijalni izvor zaraze, bolesti ili štetočine i smeće.

Zemljište

Karakteristike zemljišta su još jedna osobina o kojoj treba voditi računa. Na raznim tipovima zemljišta je moguće podići zaštićeni prostor, ali nije moguće proizvoditi biljke, pri čemu drugi razlog isključuje prvu mogućnost, dakle i ovom segmentu treba pažljivo pristupiti.

Foto: Bigstockphoto/Elena Nichizhenova


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.