Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 14.11.2015. 14:30

Rusija u potrazi za krastavcima!

Ruski mediji pišu o ovom fenomenu sjećajući se starih vremena kada je u Sovjetskom savezu krastavac s polica nestajao u listopadu i nije ga bilo sve do ožujka.

  • 159
  • 9
  • 0

Zadnji tjedan listopada, cijene svježeg krastavca u Rusiji skočile su za trećinu, dok je u Saint Petersburgu cijena skočila i za 500 do 1000%. U supermarketima, prije mjesec dana, krastavci su koštali 0.29 eura za kilogram, a sada je njihova prosječna cijena 2.18 eura.

U malim trgovinama i na policama, cijena je blizu 2.90 eura. Na internetu poljoprivrednici prodaju duge krastavce za 7.63 eura po kilogramu, čak po skupljoj cijeni od mesa. Cijena se mijenja svakodnevno, a takva promjena se događa uslijed nedostatka krastavaca na tržištu. Krastavci koji su trenutno u prodaji dolaze iz staklenika, i to samo po narudžbi. Trgovački lanci čekaju u redu na krastavce koji se ubiru nakon dozrijevanja. Poljoprivrednici koji žive u toplijim područjima završili su žetvu prije nekoliko tjedana i iz tih područja krastavac više ne stiže.

Cijene skočile u roku od 15 minuta

U Krasnodaru koji ima klimu mediteranskog tipa, situacija je ista. Proizvođačima se nude visoke cijene od potrošača, ali kako nemaju količine koje kupci zahtijevaju, potrebno je čekati određeno vrijeme do isporuke. Ako kupci trebaju male količine krastavaca, kupuju njemački varijetet za 1.45 eura za kilogram.

U tvrtki Gold, krastavci se kupuju iz Bjelorusije, a u periodu od 15 minuta, njihova cijena se s 1.60 eura digla na 2.18 po kilogramu. Kompanija objašnjava kako su platili 1.60 eura za prvu pošiljku, a tada se cijena naglo povećala. Kako je malo ponuda na tržištu, kupci nemaju puno izbora. Sada se traže ponude iz Turske i Azerbajdžana, ali kako dostava postaje sve skuplja, tako poskupljuje i proizvod, kažu iz ove tvrtke.

Na internetu se uvezeni krastavci cijene od 1.35 eura po kilogramu, plus dostava. Nekadašnja opskrba jeftinim krastavcima iz EU zaustavljena je zbog embarga tako da se krastavci sada dobavljaju iz Turske. Malo je lokalnih uzgajivača upravo iz razloga što nisu mogli zaraditi na uzgoju krastavaca, a danas pokušavaju nadoknaditi izgubljeno. Ruski mediji pišu o ovom fenomenu sjećajući se starih vremena kada je u Sovjetskom savezu krastavac s polica nestajao u listopadu i nije ga bilo sve do ožujka.


Tagovi

Krastavci Internet Rusija Isporuka Turska Bjelorusija Azerbajdžan Staklenik Rast cijena Uzgoj krastavaca Krasnodar


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."