Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohnotne biljke
  • 03.05.2019. 12:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Raštika i grah poljak autohtona hrana velikog potencijala

Nutritivna vrijednost raštike je velika, a kalorična mala što je svrstava u među prve biljke zdrave prehrane. Mnoge su generacije odrasle na grahu poljaku koji ima visoki stepen proteina pa su ga u narodu još zvali i meso siromašnih.

Foto: Depositphotos/RidvanArda Facebook/Slow Food Convivium Trebinje
  • 688
  • 61
  • 0

Autohtona hrana kao što su raštika i grah poljak, sve se više vraćaju na trpeze. Nekada jela siromašnih, danas su pravi hit u restoranima, ali i među domaćim, mlađim ljudima koji su prepoznali kvalitet ovih biljki visoke nutritivne vrijednosti. 

Raštika, zvana još i raštan, većinom se uzgaja na područjima siromašnog zemljišnog sastava, na teritoriju Hercegovine, Dalmacije i Crne Gore, no ova je biljka sve popularnija i u kontinentalnim dijelovima zemlje. 

Raštika - idealna namirnica za poslijeblagdansku detoksikaciju

Kao što znamo, ova kupusnjača ne formira glavice nego raste u lisnu masu. 

Nutritivna vrijednost raštike je velika 

"Vegetativni rast raštike je optimalan na temperaturama od 15 do 20°C. Dobro podnosi sušu, ali i niske temperature, čak do -15°C. U sušnom periodu rast se zaustavlja, a formiranje lisne mase kreće kod optimalnih temperatura. Bogata je sumpornim jedinjenima, kalcijem, manganom, željezom, cinkom, magnezijem, a vitaminima naročito provitaminom A, betakarotenom, vitaminima B, E i C", za Herceg RTV pojasnila je Svetlana Vuletić, agronom Agrarnog fonda Trebinje. 

Ističe kako su boniteti raštike velike, a najvažnija osobina je ta što je dostupna preko cijele godine, kao jedna od rijetkih vrsta povrća. Osim toga, u frižideru se može čuvati do 5 dana, a da ne izgubi svoja svojstva. 

"Njena nutritivna vrijednost je velika, a kalorična mala što je svrstava u među prve biljke zdrave prehrane. Dovoljno je kuhati je pet minuta na pari da se njezina vlakna rastvore kako bi bila probavljiva. Veliki je broj načina spremanja, može se spremiti kao prilog, glavno jelo, varivo, ali i kao marinirana salata", kaže Vuletić. 

Grah poljak je veliki genetički resurs našeg podneblja

Grah poljak je tipičan autentični proizvod Trebinjske regije. Mnoge su generacije odrasle na ovom grahu porodicu leguminoza s visokim stepenom proteina, a u narodu su ga još zvali i meso siromašnih. Ovo je izrazito stara biljka za koju postoje podaci da se uzgajala prije više od 2.000 godina. 

Grah poljak: Slučajno nađeni kilogram sjemena sačuvao od nestanka autohtoni hercegovački grah

"Njegov sastav proteina je od 28 do 32% i njegova je osobina da je jako koristan kod regulisanja šećera u krvi i holesterola, no za potvrdu bi trebalo napraviti dodatna istraživanja. Grah poljak je biljka koja je jako zanemarena. Zahvaljujući radu nevladinih organizacija kao što je Slow Food Convivium i Centra za razvoj Hercegovine, njihovom popularizacijom ovoga graha, on je vraćen na trpeze. Takođe, postoje naučna istraživanja koja bi trebala da uvrste ovu biljku u Pravilnik o sjemenu. Banjalučki Poljoprivredni institut i fakultet su 2008. godine radili studiju o povećanju prinosa i tehnološkim karakteristikama same biljke i preporuka je da se to istraživanje treba nastaviti iz razloga što je grah poljak veliki genetički resurs našeg podneblja", zaključila je Vuletić uz još jednu preoporuku, ali ugostiteljima. 

"Preporuka ugostiteljima je da se proizvodi i hrana od ove dvije bilje uvrste u ugostiteljsku ponudu jer svaki turist voli pojesti nešto autentično, iz tog kraja."


Tagovi

Autohtone biljke Uzoj raštike Grah poljak Svetlana Vuletić Agrarni fond Trebinje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !