Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rani kupus
  • 28.11.2020. 09:35

Rani kupus: Optimalno zalijevanje i dovoljno svjetlosti za dobar rasad

Za uzgoj ranog kupusa u plastenicima, potrebno je strogo ispoštovati sve agrotehničke mjere. Obratiti pažnju na izbor supstrata, te na način prihrane. Ovakav vid uzgoja zahtijeva optimalan balans temeprature i svjetlosti, te redovno provjetravanje.

Foto: Depositphotos/el-summer
  • 1.044
  • 162
  • 0

Bliži nam se decembar i vrijeme sjetve ranog kupusa u zaštićenom prostoru pa smo odlučili da vam približimo sve faze pripreme plastenika za taj proces, kao i za proizvodnju ovog povrća, te na šta posebno obratiti pažnju.

Priprema rasadnika

Radi smanjenja rizika od pojave štetočina i bolesti, rasadnik treba biti očišćen od korova i svega što nije neophodno i što duže ostaviti ga otvorenog. Trebalo bi i izvršiti dezinfekciju kontejnera ukoliko su korišteni nekoliko mjeseci pred sjetvu. Međutim, ako su novi ili nisu dugo upotrebljavani, ova mjera nije potrebna. Za tu namjenu može poslužiti rastvor varikine 10% u koji se tokom noći potope i slijedeće jutro izvade i operu.

Za kvalitet - balans svjetlosti i temperatura

Sjetva se vrši u sterilne supstrate, odgovarajuće strukture, pH i količine hranjiva. Poželjno je koristiti Pindstrup Plus Blue 0-6 mm (LV 14-218) kojim se pune kontejneri sa 104 otvora u koje se sije.

Kako na pravi način rasaditi kupus?

Optimalna temperatura za klijanje sjemena kupusa iznosi 17-24°C. Minimalna je 5-8°C, a maksimalna 30°C. Kada krene klijanje, preporučljivo je spustiti temperaturu na 6-10°C radi umanjenja rizika od izduživanja biljaka. Dalje, u fazi porasta rasada optimalno je tokom sunčanog dana da iznosi 14-18°C, a za vrijeme oblačnog 12-16°C i u toku noći 8-12°C.

Da bi se dobio još kvalitetniji i niži rasad, moguće je temperaturu spustiti i par stepeni niže, s tim što će proces proizvodnje trajati duže. Za postizanje dobrog kvaliteta, treba pronaći dobar balans između količine svjetlosti i temperature.

Zaliijevati kad se supstrat prosuši

Učestalost zalijevanja dosta zavisi od načina grijanja i vremenskih uslova. Zalijeva se kada se supstrat prosuši, količinom dovoljnom da voda probije dno kontejnera (odnosno čaše ukoliko je u pitanju pikirani rasad). Optimalno je da voda probije na dnu kontejnera ili čaše i da količina koja je prošla kroz čašu, bude 5-10%. U praksi poželjno je rijeđe vlaženje bijaka. 

Najpogodnije je dodavanje vode izvšiti u prije podnevnim satima, kako bi se u toku dana mogao dovoljno provjetriti plastenik da biljke ne ulaze vlažnih listova u noć.

Nova termo folija za pokrivanje biljaka

Takođe je potrebno obezbijediti što više svjetlosti. Folija za pokrivanje rasada mora biti čista da bi propuštala što više sunčevih zraka. Stručnjaci na ovom polju preporučuju pokrivanje novom tankom termo folijom E 1434. Rasad se pokriva sa više slojeva tokom noći. Nakon svitanju ostavlja se samo donja, najprovidnija. Ona se isto tako sklanja kada temperatura u plasteniku bude nekoliko stepeni u plusu.

U poslije podnevnim satima radi se obrnuto, odnosno, kada temperatura ozbiljnije počne da opada, rasad se pokriva sa tankom providnom folijom, a kada se smrači nabaci se više slojeva folija i agrila da bi se manje energije utrošilo za grijanje.

Provjetravanje se vrši kad god i koliko god je to moguće, uz uzimanje u obzir temperature i vlage. Ovo je bitna agrotehnička mjera koja doprinosi smanjenju rizika pojave bolesti.

Prihrana zavisi od zapremine kontejnera

Supstrati obično sadrže od 0,5-1,5 kg hranjiva po metru kubnom. Pomenuti Pindstrup Plus Blue sadrži 1,2 kg NPK + 50 g mikroelemenata/m3 i ova količina dovoljna je za nekoliko sedmica nakon sjetve, odnosno pikiranja. Da li će taj period biti duži ili kraći zavisi od zapremine kontejnera (ili čaše), vremenskih uslova i dinamike zalijevanja. Poslije tog vremena, trebalo  bi prihranjivati rasad.   

Loša godina za kupus - proizvođači sami obaraju cijenu

Prihrana se može vršiti na dva načina:

  • Zalijevanjem u koncentraciji 0,1-0,2% (1-2 kg na 1.000 litara vode) formulacijama na bazi fosfora tipa Agroleaf Power High P ili  Solinure 9, na 10 do 14 dana. U slučaju da treba pogurati biljku, može se prihraniti sa 20:20:20 poput Agroleaf Power Total, Solinure 5, Agrolution pHlow 222. Mogu se i miješati ove dvije grupe prihrana;
  • Folijarnom prihranom u koncentraciji 0.3-0.6% (30-60 grama na 10 litara vode) na 7-10 dana formulacijama na bazi fosfora (Agroleaf Power High P) ili dvadesetica (Agroleaf Power Total).

U slučaju da se odlučite za folijarno dodavanje hranjiva, obratite pažnju da prskalica koju koristite nije korištena za herbicide.

Pikiranje samo za najraniju sjetvu

Rasad stasao za pikiranje, presadi se u čaše prečnika 6 cm, u supstrat. Smatra se stasalim kada ima nekoliko lijepo razvijenih listova i kada je korijen obuhvatio masu u kontejneru.

Pikiranje je mjera koju se primjenjuje samo kod najranije sjetve kupusa, sa ciljem da mu se omogući što duži vremenski period proveden u rasadniku.

Jarovizacija kupusa i precvjetavanje

Ovako rani uzgoj nosi veliki rizik od procvjetavanja. Kupus je dvogodišni usjev koji u drugoj godini cvjeta. U slučaju dugotrajnih niskih temperatura (ispod 5°C) može doći do pojave jarovizacije i njegovog procvjetavanja. Generalno je pravilo da je ranijim sortama potreban kraći period izlaganja niskim temperaturama da bi procvjetali.


Tagovi

Rani kupus Plastenik Uzgoj rasada Kvalitet supstrata Klijanje sjemena Jarovizacija Precvjetavanje kupusa Prihranjivanje


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁